Risico's genegeerd

Meeste AEX-fondsen hadden geen aandacht voor pandemie als corona

31 augustus 2020 14:23
Beeld ter illustratie Beeld © ANP / Ramon van Flymen

In hun jaarverslag besteedde de meerderheid van de AEX-fondsen geen tijd aan de risico's voor het concern van een pandemie, zoals bijvoorbeeld corona. In het algemeen wordt er sowieso te weinig op risico's voor de langere termijn gelet.

Dat zeggen onderzoekers van accountantskantoor KPMG in een rapport.

Beursgenoteerde bedrijven moeten beleggers en andere belanghebbenden, zoals leveranciers en afnemers, in het jaarverslag informeren over de belangrijkste risico's. Er is echter niet gezegd naar welke termijn daarbij moet worden gekeken, zegt Wim Bartels, partner bij KPMG Corporate Value in Control tegen RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel thuiswerkers willen na corona niet altijd meer naar kantoor

Korte termijn

"Bedrijven doen in prinicpe wel wat er van ze wordt gevraagd, maar het is niet voldoende", zegt Bartels.

Ze kijken namelijk vooral naar de risico's op de korte termijn, tot een jaar of drie, en dan gaat het vooral om financiële-, juridische- en marktrisico’s.

Klimaatverandering en pandemie

"Niet-financiële factoren zijn echter in toenemende mate bepalend voor de waardecreatie van ondernemingen", aldus Bartels. Daarbij denkt hij aan onder meer klimaatverandering en het uitbreken van een pandemie. Die spelen op de wat langere termijn en dan verdwijnt zo'n risico van de radar, zegt hij.

Maar er komen steeds meer van dat soort factoren bij, zegt Bartels. En de gevolgen kunnen groot zijn. 

Corona

Nu hebben we te maken met corona. Dat leek moeilijk te voorspellen, maar het World Economic Forum besteedde wel aandacht aan de gevaren van een pandemie, zegt Bartels. 

De AEX-fondsen hebben hier steken laten vallen. De risico’s die een pandemie met zich meebrengt, wordt door niet meer dan 7 van de 25 fondsen benoemd in het jaarverslag, heeft Bartels uitgezocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omzet horeca halveerde in tweede kwartaal door corona

Wereld steeds complexer

De wereld wordt steeds complexer, doordat we meer reizen en aanvoerketens zich over meerdere landen en continenten uitstrekken. Daardoor worden bedrijven steeds afhankelijker van wat er elders in de wereld gebeurt, aldus Bartels.

Beleggers zullen er volgens hem dan ook aan moeten wennen dat risico's zich sneller kunnen voordoen.

Je zult als bedrijf bijvoorbeeld moeten nadenken over wat de Black Lives Matter-beweging voor je betekent, legt Bartels uit.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van