Ga naar de inhoud
Pijnlijk foutje

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl blundert met cijfers

Te kort door de bocht. Beeld © ANP

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van de Nederlandse maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, heeft bij de presentatie van de resultaten over het eerste halfjaar verkeerde cijfers gepubliceerd. "Maar dat zegt niets over ons vermogen om een grote overname in Amerika te doen."

De uitglijder werd vanochtend door de maaltijdbezorger bekendgemaakt. Eind vorig jaar nam het Nederlandse Takeaway de Britse branchegenoot Just Eat over. Op 12 augustus publiceerde de combinatie haar halfjaarcijfers.

Mis

Om de cijfers vergelijkbaar te maken met het verleden (voor de overname) presenteerde Just Eat Takeaway ook cijfers uit 2018 en 2019, alsof de beide bedrijven toen al samen waren. En daar ging het mis.

'Takeaway
Lees ook:
'Takeaway heeft al ruim helft van Just Eat en wint dus overnamestrijd'

In het halfjaarbericht van twee weken geleden stond dat er in het volledige jaar 2018 een verlies van 112 miljoen euro was geboekt. Nu blijkt er sprake te zijn van een winst van 73 miljoen euro. Dat is dus een 'meevaller'.

Veel grotere verliezen

In het eerste halfjaar van 2019 werd aanvankelijk een verlies van 27 miljoen euro gerapporteerd. Dat blijkt nu aanzienlijk groter te zijn, een verlies van 41 miljoen euro.

Maar het allergrootste verschil zit hem wel in de gerapporteerde cijfers over het volledige jaar 2019. Twaalf dagen geleden werd dat gepresenteerd als een verlies van 96 miljoen euro, nu blijkt er sprake van 302 miljoen. Het werkelijke verlies blijkt dus ruim drie keer zo groot.

Verkeerde optelsom

Volgens woordvoerder Joris Wilton is de fout het gevolg van verkeerde optelsommen. "Om de markt goed te informeren hebben we vergelijkende cijfers willen geven, alsof de twee bedrijven in het verleden al samen waren. Daarbij zijn enkele posten per abuis niet meegenomen."

Daarbij gaat het onder meer om de afschrijving van immateriële activa, een buitengewone afschrijving van de activiteiten in Australië en het aandeel in de resultaten van de Mexicaanse joint venture.

Wilton benadrukt dat de belangrijkste cijfers in het halfjaarbericht - de resultaten over het eerste halfjaar van 2020 - wel goed zijn weergegeven. "De fout betreft dus slechts de pro forma optelsom uit het verleden. Maar het is natuurlijk nooit fijn als je een correctie moet doen."

Ongelukkig moment

De presentatie van onjuiste vergelijkende cijfers komt op een ongelukkig moment, omdat Just Eat Takeaway momenteel bezig is met een nieuwe mega-overname. In juni kondigde het bedrijf aan dat het het Amerikaanse Grubhub overneemt voor 6,4 miljard euro. Dat is niet een moment om slordigheden te maken in officiële cijferpresentaties.

Volgens woordvoerder Wilton staan de zaken echter los van elkaar. "Om te spreken van een janboel is niet helemaal eerlijk. Dit betreft een verkeerde optelsom van bedrijven die vroeger nog niet samen waren. Zoiets heb je liever niet, maar het zegt niets over ons vermogen om een grote overname in de VS te doen."

Beleggers maken zich niet druk om de uitglijder. Na drie kwartier handelen noteerde het aandeel Just Eat Takeaway een winst van 1,3 procent, overeenkomstig met het algehele sentiment in de ochtendhandel. De AEX-index stond op een vergelijkbare winst, van anderhalf procent.

Dit is een artikel van