Ga naar de inhoud
Dag na tegenvallende cijfers

Top Adyen casht honderden miljoenen met verkoop aandelen

Adyen-ceo Pieter van de Does. Beeld © Getty

Vier topmannen van betaalbedrijf Adyen, onder wie mede-oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff, hebben meer dan een half miljoen aandelen in het bedrijf verkocht, goed voor een opbrengst van ruim 690 miljoen euro. 

Dat maakt het bedrijf bekend. De aandelen zijn goed voor zo'n 15 procent van hun belang in het bedrijf en zijn verkocht voor 1.365 euro per stuk. 

De aandelen gingen 'stilletjes' en via een versnelde procedure van de hand door ze aan te bieden aan een groep institutionele beleggers.

Minder vertrouwen

De vier bestuurders laten weten dat ze de aandelen hebben verkocht om hun vermogen te spreiden en het beleggingsrisico te verkleinen. De verkoop zou niet betekenen dat ze minder vertrouwen in Adyen hebben. 

De verkoop volgt wel een dag nadat het bedrijf tegenvallende winstcijfers presenteerde. Het aantal transacties dat het bedrijf verwerkte vlakte af en een aantal analisten waardeerden het aandeel af. 

Grote verliezers

Adyen was donderdag een van de grote verliezers op de beurs met een min van 2,7 procent. Ook vrijdagochtend daalde de koers.

Het betaalbedrijf profiteerde in de eerste zes maanden van dit jaar wel van de toename van webwinkelen, mede door de coronacrisis. Ook won het bedrijf klanten in Azië, door de problemen bij de Duitse branchegenoot Wirecard. 

Europese
Lees ook:
Europese beleggers slepen accountants Wirecard voor rechter

'Koersdaling is geen wantrouwen beleggers'

De bestuurders van Adyen zeggen zelf dat ze de risico's willen spreiden. "Dat is logisch en zou ik ook doen", zegt Jacob Schoenmaker, beursanalist bij RTL Z. "Het zijn vermogende mensen en al hun vermogen zit in het bedrijf."

Ook het gekozen moment is goed, zegt de analist. "Ze verkopen het nadat ze de cijfers bekend hebben gemaakt. Dat is het meest eerlijke moment dat je kunt kiezen, al was het nog netter geweest om de verkoop te spreiden. Nu is het een grote bulk."

Dat nu de koers daalt is volgens Schoenmaker dan ook niet te wijten aan het feit dat er minder vertrouwen is onder beleggers in het gewilde bedrijf. "Dit is een aanbodeffect", zegt hij. Het betekent simpelweg dat de koers daalt, omdat er meer aanbod is van iets. 

Sterk gestegen prijs

De topmannen profiteren in elk geval van de sterk gestegen prijs van de aandelen Adyen. Het bedrijf ging in juni 2018 naar de beurs voor een introductieprijs van 240 euro, maar dat verdubbelde al binnen enkele dagen. 

Niet alle medewerkers van het betaalbedrijf zijn dankzij de beursgang echter gierend binnengelopen. Een enkele pechvogel is ook te vinden.

Pechvogel
Lees ook:
Pechvogel bij Adyen grijpt naast optiewinst van 2 miljoen