Beurs

Taxi-app Lyft stopt app tijdelijk in Californië

20 augustus 2020 19:49 Aangepast: 20 augustus 2020 19:51
Lyft-chauffeurs protesteren tegen een wetvoorstel dat nadelig uit zou pakken voor hen. Beeld © ANP

Taxi-dienst Lyft stopt noodgedwongen tijdelijk met het aanbieden van zijn diensten in de Amerikaanse staat Californië. Het bedrijf moet alle chauffeurs als werknemer behandelen, maar in dienst nemen lukt niet op zo'n korte termijn. 

Lyft en Uber hebben van de rechter tien dagen de tijd gekregen van de rechter om alle chauffeurs in dienst te nemen.

Maar Lyft krijgt het naar eigen zeggen niet voor elkaar om de hele bedrijfsstructuur op de schop te gooien voor de deadline verloopt. Daarom stopt het tijdelijk met het aanbieden van zijn diensten in de staat. 

De twee taxibedrijven blijven zich verzetten tegen een wet die is aangenomen en hen dwars zit. Daarin staat dat iedereen die werkt binnen de normale bedrijfsvoering bij een bedrijf gezien wordt als werknemer.  

Nog geen statement van Uber

Uber en Lyft waarschuwden vorige week allebei dat zij waarschijnlijk hun diensten moesten pauzeren als zij die wet moeten volgen en hun chauffeurs in dienst moeten nemen. 

Gebruikers in de staat werden deze week al gewaarschuwd met meldingen in de app dat deze mogelijk tijdelijk niet meer zouden werken. 

Uber heeft nog niet bekend gemaakt dat zij dat nu ook doen, maar de verwachting is dat dat niet lang op zich laat wachten. 

Uber en Lyft en andere bedrijven die gebruik maken van veel freelancers zoals maaltijdbezorgers hebben ervoor gezorgd dat kiezers in Californië in november kunnen stemmen over een wetsvoorstel dat die freelancers iets meer rechten geeft, maar dat veel minder ver gaat dan de wet waar de bedrijven zich nu aan moeten houden.

Lyft en Uber roept klanten en chauffeurs op om voor dat voorstel te stemmen. Maar veel chauffeurs voeren juist campagne tegen dat voorstel. 

Kort nadat Lyft het nieuws bekend maakte, ging het de koers van het aandeel Lyft met meer dan 8 procent omlaag. De koers van het aandeel Uber ging met iets meer dan 3 procent omlaag, maar herstelde daarna weer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uber voegt optie voor elektrische auto's toe in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van