133,6 miljoen euro verlies

Bouwbedrijf BAM stevent af op rampjaar en moet verder snijden

20 augustus 2020 09:43
BAM wordt stevig geraakt door de coronacrisis. Beeld © ANP

Niet alleen de coronacrisis speelt BAM parten dit jaar. Ook het afkopen van een erfenis uit het verleden drukt het bedrijf diep in de rode cijfers. De eerste zes maanden van dit jaar boekte BAM een nettoverlies van 133,6 miljoen euro.

De omzet kromp tot 3,1 miljard euro, 10 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit de teleurstellende halfjaarcijfers van het bedrijf.

Meer problemen dan Covid

Hoewel het bedrijf in de toelichting vooral wijst naar de impact van Covid-19 (in april en mei draaide het concern op 65 procent van zijn capaciteit), is er onder de motorkap van het bouwbedrijf uit Bunnik (19.500 medewerkers) al langer meer aan de hand.

Zoals begin juli al bleek uit een winstwaarschuwing komt dat deels door structurele verliezen bij het al jaren slecht presterende BAM International. Niet voor niets stoot het bedrijf deze tak noodgedwongen af na 2021 om naar eigen zeggen 'risico's te verminderen'.

Schikking Keulen

Ook de schikking die het bedrijf trof voor het aandeel in het metrodebacle in 2009 in Keulen kostte het bedrijf een flinke som geld. Bij het ongeluk kwamen twee mensen om het leven toen het stadsarchief en naastgelegen woningen instortten. Het grootste deel van de 200 miljoen waar BAM voor schikte, wordt overigens door verzekeraars betaald. Bij het ongeluk in 2009 kwamen twee mensen om het leven. 

Maar ook bij prestigieuze projecten in Nederland, denk aan de nieuwe zeesluis bij IJmuiden, verbrandde het bedrijf recent tientallen miljoenen euro's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BAM schikt voor 200 miljoen in metrodebacle Keulen

Reputatie brokkelt af 

Bij de halfjaarcijfers blijkt dit inmiddels ten koste te gaan van de goodwill, waarmee de niet-tastbare reputatie en daarmee de marktwaarde van een bedrijf wordt aangeduid. Samen met uitgestelde belastingbetalingen boekte BAM hier een totale afschrijving van 116 miljoen euro.

De verwachtingen voor de rest van het jaar zijn ook al niet rooskleurig. Hoewel cfo en interim-ceo Frans den Houter wijst op een sterke orderportefeuille van zijn bedrijf, is nu al zeker dat BAM volgens hem 'rigoureus' verder moet snijden in de bedrijfskosten.

Het is daarmee de vraag of naast BAM International (2.000 medewerkers) meer werknemers van het bouwconcern zich zorgen moeten maken om hun baan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goed nieuws voor huizenjagers: meer nieuwbouw op de planning

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van