Magische grens doorbroken

Apple schrijft geschiedenis: bedrijf is 2000 miljard waard

19 augustus 2020 16:55 Aangepast: 19 augustus 2020 16:59
Klanten in de Amsterdamse Apple Store Beeld © ANP

De beurswaarde van Apple heeft een magische grens doorbroken. Het Amerikaanse techbedrijf is op de beurs 2000 miljard dollar waard. Alleen oliebedrijf Saudi Aramco lukte dat eerder.

De beurswaarde van Saudi Aramco is inmiddels weggezakt. Apple is het enige beursgenoteerde bedrijf ter wereld met een prijskaartje van 2 biljoen om de nek. Bovendien doen ze het qua beurswaarde veel beter dan concurrenten als Microsoft en Amazon. Die zijn een stuk minder waard.

Mac's

Een knappe prestatie, zegt beurscommentator Durk Veenstra. "Apple heeft natuurlijk geprofiteerd van aankoop-woede voor thuiswerkapparatuur. Tijdens de coronacrisis kochten klanten wereldwijd veel producten van Apple. Het waren de Macs en niet de iPhones die het hem deden in het tweede kwartaal."

Toch vraagt Veenstra zich af of de beurskoers nog verder gaat stijgen. "Ik ben wel benieuwd of ze het momentum weten vast te houden. De iPhone 12 bijvoorbeeld is uitgesteld vanwege de coronacrisis." En de iPhone staat altijd garant voor miljarden dollars aan inkomsten.

Handelsoorlog

Daarnaast is er nog een onzekerheid, haalt Veenstra aan: de handelsoorlog. De gespannen verhoudingen tussen de Amerikanen en Chinezen kunnen slecht uitpakken voor Apple. China is een belangrijk land voor Apple: de meeste iPhones en iPads worden er geproduceerd en het is daarnaast de grootste afzetmarkt buiten de VS. 

Er zijn nog meer kopzorgen voor Apple. De Europese Commissie gaat officieel onderzoek doen naar Apple vanwege machtsmisbruik met de App Store. De Commissie onderzoekt of de regels die Apple op dat platform opwerpt voor app-ontwikkelaars door de beugel kunnen.

Ook betalingsdienst Apple Pay ligt onder de loep. Als Apple een boete krijgt van Brussel, kan de rekening flink oplopen.

Beurswaarde steeg snel

De opmars van het aandeel van Apple is zeer bijzonder. Nog geen twee jaar geleden, in augustus 2018, werd het bedrijf voor het eerst 1000 miljard dollar waard. Slechts twee jaar later is de beurswaarde dus verdubbeld.

Op naar de 5000 miljard?

Analist Stan Westerterp, van Bond Capital Partners, zei eerder tegen RTL Z dat de coronacrisis goed heeft uitgepakt voor het bedrijf. "Corona heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Ze profiteren van de thuiswerkers, van de lage rente, de noodpakketten die in Amerika worden opgetuigd. En mensen willen wat met hun geld en geven dat aan Apple uit."

Westerterp denkt dat het aandeel nog wel even populair blijft onder beleggers. De beurskoers gaat de komende tijd verder stijgen, verwacht hij. "Binnen tien jaar zijn ze 5000 miljard dollar waard. Die voorspelling durf ik wel te doen." 

Miniatuurvoorbeeld
Grote techreuzen meer dan 1000 miljard waard

Vier techreuzen allemaal meer dan 1000 miljard dollar waard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van