Ga naar de inhoud
ByteDance

Trump verplicht moederbedrijf TikTok om data Amerikaanse gebruikers te verwijderen

Beeld © Getty Images

ByteDance, het moederbedrijf van de populaire video-app TikTok, moet alle data van Amerikaanse gebruikers binnen 90 dagen verwijderen. Dat staat in een decreet waar de handtekening van president Trump onder staat.

Het decreet is vrijdagavond getekend, aldus CNBC.

Het is de tweede verordening over de populaire app in korte tijd. Op 8 augustus tekende de president al een decreet waarin stond dat de TikTok-software over 45 dagen niet langer aangeboden mocht worden aan Amerikanen. Trump ziet de app als een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat hij vreest dat de Chinese makers verzamelde data met de Chinese overheid deelt. 

TikTok is een Chinese app maar spreekt mensen over de hele wereld aan. De app is wereldwijd ongeveer 2 miljard keer gedownload, waarvan ongeveer 175 miljoen keer in de VS.

Verkoop

TikTok kan een verbod vermijden, als het bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten verkoopt aan een bedrijf in het westen. De gegevens van Amerikaanse gebruikers moeten dan in de Verenigde Staten worden opgeslagen.

Microsoft zou in de markt zijn voor een overname. De techreus zou bereid zijn tot 30 miljard dollar voor delen van TikTok in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland te betalen. Daarnaast zou zelfs worden overwogen om heel TikTok te kopen.

China hekelde eerder de houding van de Amerikaanse overheid. Het decreet om de video-app te verbieden, zou 'in strijd met de wereldwijde regels van handel'.

Microsoft
Lees ook:
Microsoft aast op TikTok: zes tech-overnames om van te leren