Hoogste beurswaarde ooit

Apple flirt met historische beurswaarde

11 augustus 2020 17:05 Aangepast: 11 augustus 2020 18:40
Beeld © Getty Images

Apple is op weg om een magische grens te doorbreken. Het Amerikaanse techbedrijf is op de beurs bijna 2000 miljard dollar waard. Nog nooit lukte een onderneming dat. "Binnen 10 jaar zijn ze 5000 miljard dollar waard."

De beurswaarde van Apple ligt op zo'n 1900 miljard dollar (ruim 1600 miljard euro). Daarmee laat het de rest van de bedrijven al achter zich. Microsoft en Amazon zijn bijvoorbeeld beiden zo'n 300 miljard dollar minder waard.

Koopwoede

De beurskoers van Apple profiteert, net als de concurrentie, van de koopwoede van beleggers. Aandelen van techbedrijven werden de afgelopen maanden massaal ingeslagen.

De bedrijven lijken dan ook totaal geen last hebben van de coronacrisis. Analist Wim Zwanenburg van Stroeve &  Lemberger Vermogensbeheer zei eerder tegen RTL Z dat de omzetten gelijk blijven en de bedrijven daarom 'redelijk coronaproof' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
'Big tech four' meer dan 1000 miljard waard

Vier techreuzen allemaal meer dan 1000 miljard dollar waard

In twee jaar van 1000 naar 2000?

De opmars van het aandeel van Apple is zeer bijzonder. Nog geen twee jaar geleden, in augustus 2018, werd het bedrijf voor het eerst 1000 miljard dollar waard. Als het de komende weken de grens van 2000 miljard doorbreekt, is de beurswaarde in slechts twee jaar verdubbeld. 

Een prestatie, zegt analist Stan Westerterp van Bond Capital Partners. Hij vindt het knap dat de beurswaarde de afgelopen tijd zo hard is gestegen.

Stroomversnelling

Dat komt volgens hem door 'de perfecte storm' waar Apple in zit. "Corona heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Ze profiteren van de thuiswerkers, van de lage rente, de noodpakketten die in Amerika worden opgetuigd. En mensen willen wat met hun geld en geven dat aan Apple uit."

Westerterp verwacht dat ze dit jaar nog door die magische grens gaan. "Met twee vingers in de neus." Ook al is hij van mening dat een beurswaarde 'ook maar een nummer is'.

Toch denkt hij wel dat Apple geliefd blijft onder beleggers. "Binnen tien jaar zijn ze 5000 miljard dollar waard. Die voorspelling durf ik wel te doen." 

Miniatuurvoorbeeld
Buffett loopt binnen met zijn Apple-aandelen

Superbelegger Warren Buffett (90) verdient 40 miljard met Apple

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van