Grondstoffen coronamedicijn

Koers Kodak keldert 40 procent na twijfels over corona-lening

10 augustus 2020 15:18 Aangepast: 10 augustus 2020 18:19
Beeld © Getty

De koers van Eastman Kodak, die eind vorige maand explodeerde op het nieuws dat het Amerikaanse fotoconcern een divisie voor grondstoffen voor een coronamedicijn opzet, is vandaag in de voorbeurshandel met 40 procent gekelderd.

Dat meldt de Amerikaanse zakenzender CNBC. Vorige week daalde de eerder opgepompte waarde van het aandeel ook al snel.

Corona-lening

Eind juli meldde Eastman Kodak dat het bedrijf een lening van 765 miljoen dollar (750 miljoen euro) van de Amerikaanse overheid had gekregen. Met die miljoenen zou het bedrijf een nieuwe divisie opzetten voor de productie van grondstoffen voor een coronamedicijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aandeel Kodak schiet met 1500% omhoog na aankondiging Trump

De VS zouden met voorrang kunnen beschikken over deze grondstoffen. De Amerikaanse president Donald Trump liet zich positief uit over de deal.

Koersexplosie

Ook beleggers waren extatisch. De koers van het aandeel, dat sinds januari tussen 1,5 en 4 dollar had gezweefd, explodeerde tot een piek van ruim 60 euro. De koers sloot woensdag 29 juli op 33,20 dollar, een stijging van bijna 1300 procent in twee dagen. De handel in het aandeel verliep zo onrustig, dat die herhaaldelijk moest worden stilgelegd.  

Tegenover RTL Z waarschuwden de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn destijds al voor een bubbel. "Beleggers raken verblind door hebzucht en modewoorden", aldus VEB-woordvoerder Errol Keyner.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kodak stapt in markt voor coronamedicijn: 'Pas op voor de volgende bubbel'

Een dag na de koersexplosies zakte het aandeel inderdaad alweer in. Eind vorige week was de koers gedaald tot iets onder de 15 dollar, toch nog ruim 5,5 keer zo hoog vóór de aankondiging van de gigantische corona-lening.

Maar volgens CNBC heeft het aandeel vanochtend in de voorbeurshandel opnieuw rake klappen opgelopen. Vrijdag kondigde de Amerikaanse overheid aan de gigantische lening te bevriezen, totdat een onderzoek door beurswaakhond SEC naar eventuele misstanden is afgerond. Op dat nieuws zou de koers nu 40 procent zijn gedaald.

Misstanden

Vorige week uitte Amerikaanse senatoren al hun zorgen over het feit dat Eastman Kodak geen enkele ervaring in de farmaceutische sector heeft. Ook vroegen zij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een onderzoek te doen naar handel met voorkennis.

Vlak voordat het nieuws over de overheidslening aan Kodak wereldkundig werd, steeg de waarde van het aandeel al aanzienlijk. Ook circuleren geruchten dat topmensen van Kodak vlak vóór de deal nog opties zouden hebben ontvangen.

Na opening van de Amerikaanse beurs vandaag, bleek de uiteindelijke koersval iets minder heftig. Het aandeel Kodak noteert na bijna drie uur reguliere handel een verlies van 25 procent, op 11,14 dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van