Handel met voorkennis?

Beurswaakhond VS bekijkt koersexplosie Kodak van 2190 procent

04 augustus 2020 21:14 Aangepast: 04 augustus 2020 21:19
De koers van Kodak steeg al vóór bekend werd dat het een lening kreeg.

De SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, onderzoekt de handel in aandelen Eastman Kodak voordat vorige week bekend werd dat het een lening kreeg van de overheid in de VS om ingrediënten voor een medicijn tegen corona te maken. De koers van Kodak steeg in de twee dagen erna met 2190 procent.

De SEC (Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse AFM) bekijkt of Eastman Kodak fouten heeft gemaakt voordat de informatie over de lening bekend werd gemaakt.

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kodak stapt in markt voor coronamedicijn: 'Pas op voor de volgende bubbel'

26 procent vóór het nieuws

Op de dag van bekendmaking, op 28 juli, steeg de beurskoers al met een ongelooflijke 350 procent en een dag later stond de koers zelfs even een duizelingwekkende 2190 procent in de plus. Dat is dus bijna een vervierentwintigvoudiging.

Opvallend is echter dat vóórdat het nieuws bekend werd de koers al met 26 procent steeg. Op een normale dag is dat ook al uitzonderlijk. 

Voorkennis?

De SEC onderneemt actie nadat senator Elizabeth Warren in een brief opriep uit te zoeken of hierbij sprake is van handel met voorkennis.

"Dit is het meest recente voorbeeld van ongewone handel waar een belangrijke beslissing van de regering Trump bij is betrokken", schreef zij.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Aandeel Kodak schiet met 1500% omhoog na aankondiging Trump

Informatie eerder bekend?

Bij voorkennis weten sommige mensen eerder van koersgevoelige informatie, nieuws dat de beurskoers kan beïnvloeden, dan anderen. Als je die kennis gebruikt om op te handelen, dan is dat handel met voorkennis en dat is strafbaar. 

Volgens Warren kan de koersstijging zijn veroorzaakt doordat informatie over de lening vroegtijd bekend was. The Wall Street Journal meldde op 29 juli al dat verhalen en tweets van tv-stations in de stad Rochester, waar Kodak is gevestigd, mogelijk handelaren op het nieuws heeft gewezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van