'Relatief veilige investering'

Goudprijs naar record: voor het eerst boven de 2000 dollar

04 augustus 2020 20:12 Aangepast: 04 augustus 2020 22:20
De goudprijs steeg dit jaar al met een derde. Beeld © Getty

Nog nooit was goud zo duur. Vandaag steeg de prijs per troy ounce (31,1 gram) tot boven de 2000 dollar. Dat is 1700 euro. Volgens analisten komt dat doordat de Democratische partij in de VS heeft gezegd dichter bij bij een deal met president Trump te zijn over stimulering van de economie.

De afgelopen week werd het record van 2011 al verbroken. Nu is de grens van 2000 dollar dus geslecht.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de goudprijs fors gestegen. Eind december kostte een troy ounce (een eenheid voor goud) nog 1517 dollar. Inmiddels is daar dus een derde bij gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Alle seinen op groen voor goud

Zoektocht naar veilige haven

Beleggers zoeken vanwege de onzekerheden rondom het coronavirus naar veilige havens om in te investeren. Ook de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten zorgen voor grotere interesse. Goud geldt van oudsher als een vluchthaven in tijden van onzekerheid.

Wat nu ook helpt is de lage rente, legde RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra eerder al uit. Het is zo goedkoop om zilver en goud in je beleggingsportefeuille te hebben. "Je hebt geen rentekosten en daarmee betaal je dus geen parkeergeld voor je geld."

Vrees voor inflatie

Ook speelt de angst voor inflatie mee. Nu zijn volgens de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, dichtbij een overeenkomst met president Trump om de economie te stimuleren. Door het coronavirus en het op slot gaan van verschillende staten, krijgt die namelijk klappen.

Het stimuleringsbeleid kan echter voor meer inflatie zorgen, vrezen beleggers. Door te investeren in grondstoffen proberen beleggers zich hier tegen in te dekken.

Verder is er mogelijk een verband met de waarde van de dollar, die de laatste weken zwakker is geworden. Geredeneerd vanuit de kant van beleggers die niet in dollars denken, betekent een gelijke prijs in hun valuta's, een hogere prijs in dollars. De prijs van goud is in dollars genoteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Na het zilver nu ook het goud: edelmetaal naar recordprijs

Zilver

Ook de prijs van zilver steeg de laatste weken. Net als de goudprijs, stijgt zilver in waarde in tijden van onrust. Zilver heeft overigens, net als goud ook een industrieel nut.

Het wordt onder meer gebruikt bij de fabricage van zonnepanelen en elektronica. Dat de zilverprijs stijgt, heeft daar ook mee te maken. 

Nu de goudprijs zo hoog is, is het interessant om je oude goud in te leveren. RTL Z volgde eerder de weg die dat goud aflegt:

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

De weg van het goud #1: inleveren en omsmelten

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

De weg van het goud #2: de goudgroothandel

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

De weg van het goud #3: de edelsmid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van