Ga naar de inhoud
Honderden miljoenen verlies

Moederbedrijf Steps en Miss Etam in België failliet verklaard

Vestiging van Steps in Alkmaar, de bakermat van de familie Elzas. Beeld © Google Maps

Modewinkelbedrijf FNG, moeder van modeketens als Miss Etam, Claudia Sträter, Brantano en Steps, is in België failliet verklaard. De onderneming kampte al langer met financiële problemen en die verergerden door de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus.

FNG had het vorig jaar ook al moeilijk, het bedrijf leed toen een verlies van 292,1 miljoen euro, zo blijkt uit voorlopige cijfers.

Omdat er nog een onderzoek loopt naar bepaalde transacties uit 2018, zijn de cijfers nog niet definitief. De Belgische waakhond FSMA stelde eerder vragen over die transacties, daarop werd de handel in aandelen stilgelegd.

Omzetdaling

De coronacrisis maakt het FNG moeilijk. Het bedrijf liet eerder weten dat de maatregelen tot een flinke omzetdaling hebben geleid die zeker nog de rest van het jaar voelbaar blijft. Verschillende mensen uit de top van het bedrijf moesten het veld ruimen.

In Nederland vroeg het bedrijf vorige week uitstel van betaling aan. In België gaat het dus om een faillissement. 

Moederbedrijf
Lees ook:
Moederbedrijf Steps en Miss Etam diep in de rode cijfers

Doorstart

De ondernemingsrechtbank in Mechelen stelde vier curatoren aan. Die gaan nu kijken of een doorstart mogelijk is van het hele bedrijf of onderdelen en in welke vorm.

Een woordvoerder van FNG had na de faillissementsaanvraag laten weten dat de winkels van het bedrijf gewoon open zouden blijven. Het is onduidelijk of dat nu ook gebeurt. FNG hoopt in Nederland een deel van zijn activiteiten voort te kunnen zetten door geen faillissement aan te vragen.

Voor de moedermaatschappij van FNG en de Zweedse activiteiten, die vooral bestaan uit de vorig jaar overgenomen onlineverkoper Ellos, is geen faillissement of uitstel van betaling aangevraagd.

3000 medewerkers

Bij FNG werken ruim 3000 mensen, van wie zo'n 1000 in België. Wat nu de precieze gevolgen zijn voor het personeel, moet later duidelijk worden.

In Nederland ging het bedrijf begin dit jaar al over tot een reorganisatie om zich meer op onlineverkoop te richten. Daarbij gingen alle winkels van Promiss en een groot deel van de Steps-filialen dicht en verloren ruim honderd medewerkers hun baan.