Bevolkingsgroei stuwt vaak de economie

Hoge bevolkingsgroei verwacht voor Afrika, hoe profiteren beleggers?

01 augustus 2020 10:12 Aangepast: 01 augustus 2020 10:41
Ontwerpster Lisa Folawiyo uit Nigeria verkoopt haar mode in heel Afrika en daarbuiten. Beeld © Getty

De komende decennia zal het aantal inwoners van landen als Italië, Japan en China afnemen, terwijl er voor veel landen in Afrika juist groei zal zijn. Kun je daar als belegger op inspelen en hoe?

"Beleggers moeten bij de keuzes die ze maken kijken naar de langetermijntrend", zegt Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro.

Hij onderscheidt twee megatrends: demografie (ontwikkeling van de bevolking) en innovatie. Verder speelt nu klimaatverandering een rol, zegt hij.

'Minder mensen in meeste landen'

Voorspellen is uiteraard lastig, maar je moet ergens vanuit gaan. Van de 195 landen die er zijn zal in 183 het aantal inwoners in het jaar 2100 zijn gedaald, blijkt uit een rapport dat onlangs in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet verscheen.

In de meeste landen zullen vrouwen namelijk minder kinderen krijgen. Dat komt omdat meer vrouwen voorbehoedsmiddelen zullen gebruiken en langer onderwijs zullen krijgen, is de de prognose. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Amerikaanse economie krijgt hardste klap ooit

Afrika is uitzondering

Er zijn echter uitzonderingen, zoals de landen in Afrika beneden de Sahara. Het aantal inwoners in die landen zal juist verdrievoudigen in de komende decennia, denken de onderzoekers.

Ook als je minder ver weg kijkt dan het jaar 2100, dan geven de prognoses uit het rapport overigens aan dat de bevolking van landen met veel inwoners, zoals China, India en Brazilië de komende decennia stabiliseert of daalt. Dit in tegenstelling tot Afrika ten zuiden van de Sahara.

Meer inwoners betekent grotere economie

"Landen met een groeiende bevolking kennen waarschijnlijk ook economische groei", zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING.

Hij voegt er wel aan toe dat het lastige met dit soort ramingen wel is dat ze kunnen verschuiven, bijvoorbeeld door immigratie. Klimaatverandering brengt waarschijnlijk ook migratiestromen op gang, denkt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

Jonge bevolking

"Meestal betekent een bevolking met een relatief jonge bevolkingsopbouw dat ook de economie groeit, omdat zij ook iets produceren en consumeren", aldus Wessels. Afrika kent een relatief jonge bevolking.

Wessels tekent aan dat je ook moet kijken naar de ontwikkeling van de middenklasse. Een grotere middenklasse betekent immers vraag naar onder meer auto's, luxe producten en verzekeringen.

Productiviteit

Verder is de groei van de productiviteit moeilijk in te schatten, zegt Brzeski. "Je zou denken dat een grotere bevolking ook economische groei zal betekenen, maar je moet ook kijken naar het onderwijsniveau, en of er voldoende wordt geïnvesteerd om een hogere groei te krijgen", denkt hij.

Wessels wijst op India, dat binnenkort meer inwoners heeft dan China. Het is echter niet de grootste economie ter wereld.

Coöperatie voor het verbouwen en verkopen van mango's in Ivoorkust. Coöperatie voor het verbouwen en verkopen van mango's in Ivoorkust.

Hoe beleggen?

Het is lastig om te beleggen in regio's zoals Afrika, geeft Wessels toe. Landen die zich ontwikkelen kennen aanvankelijk vooral bedrijven in sectoren als grondstoffen, industrie en financiële dienstverlening en veel minder in consumentgedreven sectoren. 

Daardoor heb je dus geen goede verdeling. Ook zijn er niet altijd bedrijven waarin je kunt beleggen, omdat bedrijven van de staat of een familie zijn.

Bedrijven uit Europa of de VS

Verder wil je maar een beperkt deel van je geld in beurzen in die landen stoppen, om de risico's te beperken. "Maar dan moet je dat geld niet in één fonds steken, dat is slecht voor de spreiding", zegt Wessels.

Kijk naar welke bedrijven uit bijvoorbeeld Europa of de VS al actief zijn in bepaalde landen waar je flinke groei verwacht en daar een goede voet aan de grond hebben, vult Teeuwe Mevissen, senior macro strateeg bij RaboResearch Global Economics & Markets, aan.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Aandeel Kodak schiet met 1500% omhoog na aankondiging Trump

Beleggingsfondsen

"Er zijn ook beleggingsfondsen die in een bepaalde regio of juist in bepaalde sectoren beleggen", zegt hij.

Verder hoef je wat hem betreft niet in één beurs te beleggen, maar je kunt via bijvoorbeeld ETF's je belegging spreiden doordat je dan in een mandje aandelen belegt. Met ETF's kun je ook in sectoren beleggen, of in grondstoffen, aldus Mevissen.

Voor- en nadelen

"Het voordeel als je je op opkomende landen richt, je al in een vroeg stadium de markt verkent en je dus ook al vroeg bedrijven herkent die interessant zijn", aldus Wessels.

Hoe je het ook wendt of keert, je gaat inspelen op een toekomst die ver weg is, dat betekent ook veel onzekerheid, zegt hij. "Als het gaat zoals je verwacht, dan krijg je een goed rendement, maar de risico's zijn hoog. Als het anders loopt dan je dacht, dan kan het je ook veel rendement kosten", besluit hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van