Ga naar de inhoud
Beurs

Amerikaanse economie krijgt hardste klap ooit

De Amerikaanse economie kreeg harde klappen, zo merkten ze ook op Wall Street. Beeld © Getty Images

Een lockdown, veel doden en Democraten en Republikeinen die bakkeleien over een goede aanpak. De Amerikaanse economie krijgt harde klappen door het coronavirus. Het gaat om een krimp van 9,5 procent in het tweede kwartaal. Dat is de grootste krimp ooit.

De Amerikaanse overheid spreekt zelf zelfs over een krimp van 32,9 procent. Maar dat cijfer geeft een vertekend beeld. De overheid berekent economische groei of krimp namelijk op een andere manier dan we in de EU gewend zijn. 

Effecten lijken groter dan ze zijn

De economische groei- of krimpcijfers worden in de VS bekendgemaakt op basis van een zogeheten geannualiseerde berekening, legt Bert Colijn, econoom bij ING uit. Daarbij wordt de kwartaalprestatie denkbeeldig doorgetrokken naar een heel jaar. 

"Dat doen de Amerikanen altijd. Maar daardoor worden effecten wel groter gemaakt dan ze zijn. Als je puur naar het tweede kwartaal kijkt, zoals we in Europa doen, dan kom je op een krimp van 9,5 procent uit."

Nog altijd is dat de grootste krimp ooit, alleen de recessie in de jaren '30 (Grote Depressie) en de periode na de Tweede Wereldoorlog kwamen hierbij in de buurt.

Lockdown

In het eerste kwartaal kwam de krimp volgens de overheid op 5 procent uit (1,2 procent in pure kwartaalcijfers).

Volgens Colijn is het logisch dat de krimp in het tweede kwartaal veel groter was dan in het eerste. "Het land ging pas in lockdown in maart. Dat terwijl de economie in het tweede kwartaal meerdere weken op slot zat. De heropening volgt nu pas. Dit zijn historisch slechte cijfers, maar dat hadden we ook verwacht. De krimp is vergelijkbaar met die in Duitsland."

Kunstmatige recessie

Deze coronarecessie heeft wel een andere vorm dan een gewone recessie, aldus de econoom. "Normaliter zie je een aantal kwartalen krimp en daarna begint de economie weer aan te trekken. Maar door de lockdown gaat het om een kunstmatige recessie. Na een kwartaal zien we in sommige landen alweer een sterke stijging."

Economen verwachten dat ook voor Amerika, maar Colijn houdt een slag om de arm. "Er komt in de Verenigde Staten mogelijk een nieuwe lockdown. Heropeningsmaatregelen worden teruggedraaid, het virus laat een recordaantal nieuwe besmettingen zien en het aantal doden loopt weer op. Dat roept de  vraag op of we het verwachte herstel wel gaan zien."

Zorgwekkend signaal

Vorige week vroegen meer dan 1,4 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan. "Dat is wel een zorgwekkend signaal en een teken dat de crisis aan kan houden. De Democraten en Republikeinen praten wel over een nieuw steunpakket, maar de visies lopen ver uiteen."

Dreun
Lees ook:
Dreun voor economie van onze buurlanden: Duitsland min 10 procent
Dit is een artikel van