Roer om

Kodak stapt in markt voor coronamedicijn: 'Pas op voor de volgende bubbel'

30 juli 2020 14:24 Aangepast: 30 juli 2020 18:36

Na de internetbubbel en de blockchain- en bitcoinhype ontketent Kodak mogelijk de volgende bubbel. De vroegere fotorolletjesproducent gaat namelijk een geneesmiddelenfabriek bouwen, in de strijd tegen corona. "Beleggers raken verblind door hebzucht en modewoorden."

Kodak heeft een totaal andere rol voor zichzelf in gedachten. Geen camera's of fotorolletjes meer, maar grondstoffen leveren voor een coronamedicijn. Op die manier probeert het bedrijf zichzelf weer op de kaart te zetten.

Kodak springt in op de dringende vraag naar geneesmiddelen voor corona. De nieuw op te richten farmaceutische divisie, die een lening van 765 miljoen dollar (750 miljoen euro) van de regering van Trump krijgt, moet de VS voorrang geven bij het verstrekken van grondstoffen voor medicijnen. 

Valkuil

Beleggers raakten in extase: de beurskoers ging in twee dagen tijd met 1500 procent omhoog. Een gevaarlijke ontwikkeling, zegt Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) tegen RTL Z. "Dit is een grote valkuil voor beginnende beleggers. Bedrijven zeggen dat ze goud op het spoor zijn, maar er is niks bewezen."

Dat doet denken aan de internetbubbel. "Internet is een brede beweging geworden waar veel geld mee is verdiend, door zowel ondernemers als beleggers. Dat betekent alleen niet dat elke onderneming die zegt iets met internet te doen, ook daadwerkelijk succesvol wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Kodakmomentje: koers Kodak door het dak

Aandeel Kodak schiet met 1500% omhoog na aankondiging Trump

Misbruik van modewoorden

Vaak worden modewoorden misbruikt, vervolgt Keyner. Een bedrijf voegt een populaire naam of sector toe en hoopt dat beleggers daardoor aandelen inkopen. Dat gebeurde een paar jaar geleden volop tijdens de bitcoinhype.

Zo was er in de Verenigde Staten het bedrijf Bioptix. De naam zegt het al, een biotechbedrijf. Het veranderde in 2017 de naam in Riot Blockchain. De beurswaarde verdubbelde op dat nieuws.

Digitale ijsthee 

Long Island Iced Tea Corp. uit New York, dat kant-en-klare ijsthee verkoopt, veranderde ook in 2017 de naam. Het werd Long Blockchain Corp. Zonder te zeggen wat ze nu precies met blockchain gingen doen.

De beurskoers schoot even daarna met 500 procent omhoog. Van die koerswinst is inmiddels niks meer over. De prik is eraf, de koers ligt net boven de 0 dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Blockchain: zo werkt het

Zo wordt blockchain allemaal gebruikt

Profiteren van corona

Er dreigt misbruik gemaakt te worden van de corona uitbraak, betoogt Keyner. "Door allerlei partijen die corona roepen en dan verwachten dat de buitenwereld denkt dat er veel geld verdiend gaat worden. Uiteindelijk zal blijken dat een aantal van die bedrijven onterecht gebruik heeft gemaakt van die modewoorden", aldus de adjunct-directeur van de VEB.

Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan de Universiteit Nyenrode, is het daarmee eens. Hij vraagt zich af of Kodak überhaupt veel gaat verdienen aan de koerswijziging. "We weten simpelweg niet of het coronamedicijn een kaskraker wordt. Als meerdere partijen een medicijn op de markt kunnen brengen, zullen ze met elkaar gaan concurreren. Toezichthouders gaan zich ermee bemoeien. Dat alles zal de prijs drukken."

Hij is ook kritisch op de beleggers. "Ze leren het nooit. Ze denken snel rijk te worden, zijn onverbeterlijk. Er zijn veel van dit soort bedrijven, maar slechts een paar worden een succes." Volgens hem hebben zulke investeringen niet met beleggen, maar met speculeren te maken. 

Regels voor naamsverandering

Een beursbedrijf kan niet zomaar de bedrijfsnaam veranderen. Het moet aan een aantal eisen voldoen. Euronext, eigenaar van de Amsterdamse beurs, heeft een aantal voorwaarden opgesteld.

  • Allereerst moet het bedrijf goedkeuring krijgen van de aandeelhouders, op de algemene aandeelhoudersvergadering
  • Wordt de naamsverandering goedgekeurd, dan volgt een persbericht
  • Euronext moet op de hoogte worden gesteld, daarna passen ze de naam in het systeem aan
  • Tot slot moet de naam bij de Kamer van Koophandel worden aangepast

Een 'modewoord' als blockchain of corona dus niet zomaar worden toegevoegd aan de naam van een Nederlands beursbedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van