Kodakmomentje

Aandeel Kodak schiet met 1500% omhoog na aankondiging Trump

29 juli 2020 21:07 Aangepast: 29 juli 2020 21:17
Reclame voor Kodak op Times Square in New York. Beeld © Getty

Het aandeel Kodak is in twee dagen tijd geëxplodeerd op de beurs. Het steeg met maar liefst 1500 procent. Dat gebeurde nadat de vroegere fotorolletjesproducent een lening kreeg van de Amerikaanse overheid om een geneesmiddelenfabriek te bouwen. President Trump heeft daar veel vertrouwen in.

Al jaren kabbelt het aandeel Kodak, officieel Eastman Kodak, wat voort. Het bedrijf miste de slag om de digitale camera en is daardoor al lang niet meer de fotoreus die het decennia wel was.

Handel stilgelegd

Tot afgelopen dinsdag. Toen werd bekend dat Kodak met een Amerikaanse overheidslening een geneesmiddelenfabriek in de VS gaat bouwen. Sloot het aandeel maandag nog op 2,62 dollar. Inmiddels schommelt het rond de 40 dollar.

Op het hoogtepunt woensdag was een aandeel Kodak zelfs ruim 53 dollar waard. De handel in het aandeel moest zelfs even stilgelegd worden.

Grondstoffen voor medicijnen

Kodak springt in op de dringende vraag naar geneesmiddelen door corona. De nieuw op te richten farmaceutische divisie, die een lening van 765 miljoen dollar krijgt, moet de VS voorrang geven bij het verstrekken van grondstoffen voor medicijnen. De lening valt namelijk onder een Defensiewet.

Kodak hoopt straks 30 tot 40 procent van de omzet uit grondstoffen voor medicijnen te halen, zo zei de topman tegen de Wall Street Journal. Een van die medicijnen moet hydroxychloroquine zijn. Volgens Donald Trump is dat antimalariamiddel belangrijk in de behandeling van coronapatiënten.

'Belangrijkste deal'

Trump is in zijn nopjes met de deal. Hij noemt het zelfs een van de belangrijkste deals in de geschiedenis van de farmaceutische industrie. Vooral omdat de fabriek in de staat New York komt.

De president vindt het belangrijk dat de VS meer medicijnen en grondstoffen voor medicijnen zelf gaat produceren, zodat het land minder afhankelijk is van lagelonenlanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van