Ga naar de inhoud
Financieel sterker worden

ECB vraagt banken zich verder schrap te zetten voor zware tijden

Een ING-kantoor in Polen Beeld © Getty

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft banken gevraagd tot zeker januari volgend jaar geen dividend meer uit te keren aan aandeelhouders. Ook vraagt de toezichthouder op de Europese banken om geen eigen aandelen in te kopen en maar beperkt bonussen uit te keren.

De ECB hoopt daarmee dat banken financieel sterker worden en gedurende de coronacrisis het hoofd boven water blijven houden. De centrale bank deed in maart al een zelfde oproep gedaan om tot oktober geen uitkeringen te doen en verlengt deze vandaag dus met drie maanden.  

Een aantal Europese banken waaronder BNP Paribas lobbyde de afgelopen tijd bij de ECB om de aandeelhouders juist wel weer dividend uit te mogen keren. BNP keerde vorig jaar 3,8 miljard euro aan dividend uit. ING was met 2,7 miljard euro de grootste uitkeerder onder de Nederlandse banken.

Maximaal
Lees ook
Maximaal twee dagen op kantoor wordt het nieuwe normaal bij ABN Amro

Sigaar uit eigen doos

Volgens beurscommentator Jacob Schoenmaker van RTL Z maakt het staken van dividenduitkeringen niet zoveel uit voor de belegger. "Het is een sigaar uit eigen doos. Als het bedrijf dividend uitkeert, daalt de waarde van het aandeel evenredig. Maar beleggers vinden het toch niet leuk. Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht." 

Vanuit de ECB gezien vindt Schoenmaker het een logische oproep aan de banken. "De coronacrisis duurt langer dan we dachten. En de ECB vreest de publieke verontwaardiging als straks de banken voor de poort staan om steun te vragen. Dat willen ze voor zijn." Ook houden de banken zo middelen beschikbaar om uit te lenen aan bedrijven.

ING
Lees ook
ING sluit één op de vier kantoren in Nederland

Afschrijven

Dat banken het lastig hebben deze periode beek ook vandaag weer toen ING aankondigde 300 miljoen euro aan bezittingen af te schrijven vanwege de coronacrisis. De bank zette in mei ook al 661 miljoen euro opzij voor leningen die naar verwachting niet afgelost kunnen worden door klanten.

Ook ABN Amro heeft om diezelfde reden al 1,1 miljard euro opzij moeten zetten in het eerste kwartaal en daar komt naar verwachting nog veel meer bij.  

De koersen van banken staan dinsdag onder druk op een verder positieve beurs. ABN Amro stond om 12.30 uur op bijna min 2 procent. ING op -1,5 procent. "Beleggers zien het niet als iets positiefs als de ECB met zo'n oproep op het dividend te schrappen komt", is de uitleg van Schoenmaker daarbij. 

Dit is een artikel van