Ga naar de inhoud
'Heel netjes'

KPN heeft weinig last van coronavirus, winst gestegen

Beeld ter illustratie Beeld © Bas Quaedvlieg/ANP

Telecombedrijf KPN heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet daalde wel. Dat laatste was al verwacht, het eerste was een positieve verrassing ten opzichte van waar de markt van tevoren vanuit was gegaan.

In de maanden april tot en met mei had het coronavirus relatief weinig invloed op KPN. De omzet daalde met 4,9 procent tot een kleine 1,3 miljard. 

'Keurig op de tent gepast'

De nettowinst steeg echter, van 128 miljoen tot 135 miljoen euro. Een meevaller, analisten waren uitgegaan van een daling tot 126 miljoen euro. Bij zakelijke klanten zorgde het coronavirus weliswaar voor druk op de winst, maar kostenbesparingen maakten dat meer dan goed.

"KPN heeft keurig op de tent gepast", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra over de cijfers. "Het ziet er heel netjes uit", beaamt Corné van Zeijl van Actiam.

'Huawei
Zie ook:
'Huawei verbannen kost Nederland tientallen miljoenen'

Heel 2020

Voor heel 2020 houdt KPN vast aan de eerdere verwachtingen. Concreet betekent dit dat het bedrijfsresultaat in vergelijking met vorig jaar gelijk blijft of licht stijgt. Ook verwacht KPN een dividend per aandeel van 0,13 euro te kunnen uitkeren over 2020. Dat is een lichte toename in vergelijking met de 0,125 euro over 2019.

In augustus wordt al een dividend van 0,043 euro per aandeel betaald.

'Geen volledig verbod op Huawei-apparatuur'

KPN zal de onderdelen van het Chinese Huawei die het gebruikt voor het 5G-netwerk kunnen blijven gebruiken, denkt ceo Joost Farwerck. Dat schrijft de NOS. Farwerck denkt dat apparatuur van Huawei niet helemaal zal worden verboden.

Meerdere landen worstelen met de vraag of ze apparatuur van Huawei moeten bannen uit mobiele netwerken, vanwege de vermeende spionage door de Chinese techgigant. KPN maakte eerder bekend dat het zijn Huawei-apparatuur uit de kern haalt, maar wel 5G-antennes van Huawei gaat gebruiken.

Als Nederland alle banden met Huawei zou willen verbreken kost dat tientallen tot honderden miljoenen euro's.

Dit is een artikel van