Ga naar de inhoud
Beurs

Na het zilver nu ook het goud: edelmetaal naar recordprijs

Goud is al een eeuwen een vluchthaven in tijden van onzekerheid. Beeld © ANP

De prijs van goud heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. De uitbraak van het coronavirus, maar ook de spanningen tussen China en de Verenigde Staten, zorgen ervoor dat beleggers graag in het edelmetaal investeren.

En dat drijft de prijs op.

Oplopende spanningen

Maandag werd de nieuwe recordhoogte bereikt: 1944,71 dollar (bijna 1662 euro) per troy ounce (31,1 gram). Eerder op de dag werd al een prijs van 1923,20 bereikt. Daarmee is het record uit 2011 van 1921,17 dollar verbroken.

De goudprijs is sinds de uitbraak van het coronavirus flink gestegen. Beleggers zoeken vanwege de onzekerheden rondom het coronavirus naar veilige havens om in te investeren. Ook de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten zorgen voor grotere interesse.

Indekken

Het is een bekend fenomeen dat de prijzen van goud en zilver stijgen als er onrust is op de beurs. In tijden van op en neer schietende beurskoersen zijn de risico's van handel met aandelen voor de meeste beleggers te groot. Verder speelt de angst voor inflatie mee. Door te investeren in grondstoffen proberen beleggers zich hier tegen in te dekken. 

Onrust
Lees ook:
Onrust coronacrisis stuwt zilverprijs naar hoogste niveau in 7 jaar

"Vroeger zette je je geld op een spaarrekening, maar dat levert door de lage rente bijna niets op", zegt Durk Veenstra, beurscommentator voor RTL Z. Dankzij de lage rente is het bovendien goedkoop om zilver en goud in je beleggingsportefeuille te hebben, legde hij al eerder uit. "Je hebt geen rentekosten en daarmee betaal je dus geen parkeergeld voor je geld."

Geen negatief rendement

Want dat is beleggen in goud volgens Veenstra vooral: een soort van parkeren van geld, eventueel om risico's van beleggingen te spreiden. "Bij goud is het nu eenmaal wat een gek ervoor geeft." Goud levert geen rente of dividend op, maar het rendement is in ieder geval niet negatief.

Niet alleen goud, ook zilver is momenteel populair bij beleggers. Vorige week bereikte de zilverprijs het hoogste niveau sinds oktober 2013.

Nu de goudprijs zo hoog is, is het interessant om je oude goud in te leveren. RTL Z volgde eerder de weg die dat goud aflegt:

De
Kijk meer:
De weg van het goud #2: de goudgroothandel
De
Kijk meer:
De weg van het goud #3: de edelsmid