Ga naar de inhoud
Gok op economisch herstel

Onrust coronacrisis stuwt zilverprijs naar hoogste niveau in 7 jaar

Een oude zilvermijn in de Duitse deelstaat Saksen. Beeld © DPA

De zilverprijs heeft het hoogste niveau sinds oktober 2013 bereikt en ook de goudprijs zit verder in de lift. Dat de zilverprijs zo hard stijgt komt niet alleen doordat beleggers op zoek zijn naar een plek om hun geld te stallen, maar ook door speculatie dat de wereldeconomie snel zal herstellen van de coronacrisis.

De prijs van een troy ounce zilver (31,1 gram) klom woensdagochtend naar 21,8 dollar. De prijs van goud staat nu op 1852 dollar per troy ounce. Daarmee nadert de goudprijs steeds meer het record van meer dan 1900 dollar dat in september 2011 werd bereikt. 

Particuliere
Lees ook:
Particuliere belegger beter af bij specialist dan bij grootbank

Veilige havens

Het is een bekend fenomeen dat de prijzen van goud en zilver stijgen als er onrust is op de beurs. Het wordt veroorzaakt door beleggers die naar een veilige bestemming voor hun geld op zoek zijn.

In tijden van op en neer schietende beurskoersen zijn de risico's van handel met aandelen voor de meeste beleggers te groot. Verder speelt de angst voor inflatie mee. Door te investeren in grondstoffen proberen beleggers zich hier tegen in te dekken. 

"Je hebt geen rentekosten en daarmee betaal je dus geen parkeergeld voor je geld."

Parkeren van geld

"Vroeger zette je je geld op een spaarrekening, maar dat levert door de lage rente bijna niets op", vertelt Durk Veenstra, beurscommentator voor RTL Z. Dankzij de lage rente is het bovendien goedkoop om zilver en goud in je beleggingsportefeuille te hebben, legt hij uit. "Je hebt geen rentekosten en daarmee betaal je dus geen parkeergeld voor je geld."

Want dat is beleggen in goud volgens Veenstra vooral: een soort van parkeren van geld, eventueel om risico's van beleggingen te spreiden. "Bij goud is het nu eenmaal wat een gek ervoor geeft", zegt hij. 

"Bij goud is het nu eenmaal wat een gek ervoor geeft."

Industrieel nut

Dat gaat niet helemaal op voor zilver, dat ook industrieel nut heeft. Het wordt onder meer gebruikt bij de fabricage van zonnepanelen en elektronica. Dat de zilverprijs stijgt, heeft daar ook mee te maken. 

Als wereldeconomie herstelt van de coronacrisis, zal de vraag naar industriële producten toenemen en daarmee ook de vraag naar zilver. Door nu al in zilver te beleggen, hopen beleggers van prijsstijgingen van het edelmetaal te profiteren als het zover is.

Goudprijs
Lees ook:
Goudprijs hoogst in 7 jaar, hoe aantrekkelijk is beleggen in goud?