Beleggingen pakken verkeerd uit

Beursgoeroe Buffett presteert (nog) niet tijdens de coronacrisis

21 juli 2020 19:44 Aangepast: 21 juli 2020 20:01

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van topinvesteerder Warren Buffett, doet het ronduit slecht op de beurs. De beurswaarde van het bedrijf is dit jaar met zo'n 15 procent gedaald, een vermindering van bijna 100 miljard dollar. Slechts een handvol bedrijven doet het slechter.

Pijnlijk. Extra pijnlijk omdat Buffett, de meest bekende belegger van de wereld, een groot voorbeeld voor velen is. Decennialang stond hij bekend om zijn goede neus voor beleggingen. Ook in moeilijke tijden, zoals tijdens de financiële crisis.

In 2008 bijvoorbeeld schoot hij Goldman Sachs te hulp en kocht een flink pakket aandelen van de bank. Aan die hulp hield hij echter wel miljarden dollars aan winst over.

Goede neus voor beleggingen: weg?

Tijdens deze coronacrisis staat het er heel anders voor. Buffett heeft grote belangen in banken en die doen het dramatisch. Namen als JPMorgan, Wells Fargo en Bank of America verloren alle drie meer dan 100 miljard dollar aan beurswaarde. De aandelen van luchtvaartmaatschappijen verkocht hij, maar daardoor miste hij een herstel van de koersen.

Apple is het bedrijf dat Buffett enigszins redt tijdens de coronacrisis. Dat werd meer en meer waard. Maar hij investeerde dit jaar niet in Amazon en Tesla , terwijl dat de aandelen bleken te zijn waar beleggers massaal op doken. Tesla werd het meest waardevolle autobedrijf van de wereld, Amazon het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld.

Miniatuurvoorbeeld
Toyota onttroond door Tesla op de beurs

Tesla verslaat Toyota op de beurs en is waardevolste automerk

Nog niet afgeschreven

Buffett heeft een enorme oorlogskas, daar ligt het niet aan. Berkshire Hathaway heeft maar liefst 137 miljard dollar aan cash. Genoeg om aandelen te kopen, al heeft de bejaarde belegger er nog niet echt veel mee gedaan.

Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), zegt dat hij Buffett nog niet heeft afgeschreven. "Ik vlak hem nog niet uit. Je kan zijn prestaties niet over zo'n korte periode meten. Je kan hem pas op de lange termijn beoordelen."

Bubbel

Buffett kreeg vaker kritiek en kwam daarvan terug, vervolgt Keyner. "In de jaren 90 vond men ook dat hij te weinig deed en rendement miste. Daarna knapte de dotcom-bubbel en bleek hij toch een prima beslissing genomen te hebben." 

In een crisis heeft Buffett het geld om toe te slaan, zegt Keyner. Waarom hij dat deze coronacrisis dan niet doet? "Beurzen zijn eerder dit jaar flink in elkaar geklapt. Misschien verwacht Buffett dat er nog een veel grotere correctie komt en slaat hij dan later toe." 

Miniatuurvoorbeeld
Hoe goed is Buffett?

Hoe goed is Buffett nu écht als belegger

Niet langer beleggen

Koen Bender, van Mercurius Vermogensbeheer, is een stuk kritischer. Zijn bedrijf belegt in het investeringsvehikel van Buffett en hij is niet echt te spreken over de afgelopen tijd. "Als je met meer dan 130 miljard dollar aan cash niet een koopje vindt en koopt, dan is het klaar." Bender begrijpt juist niet dat Berkshire heeft toegeslagen toen de beurzen flink naar beneden gingen.

"Hij had zijn belangen kunnen uitbreiden. Dan bedoel ik niet alleen in Apple. Hij had ook aandelen kunnen kopen in het bedrijf van zijn grote vriend Bill Gates, in Microsoft. Dat fonds deed het erg goed." 

Bender vindt dat Buffett zijn gevoel voor beleggen, zijn mojo, kwijt is. "Dit jaar is zijn 79-jarige jubileum als belegger, maar hij moet niet nog eens 15 jaar doorgaan. Het wordt er niet beter op." 

Van geloof afstappen

Ook Keyner heeft wel kritiek op Buffett. Bijvoorbeeld dat hij überhaupt aandelen van luchtvaartmaatschappijen kocht: "Ongelofelijk dat hij daar in zat, echt een slechte keuze." Of die keer dat hij een belang nam in het Amerikaanse IBM. "Dat verkocht hij met verlies."

Het waren voorbeelden van keren dat Buffett van zijn eigen geloof afstapte, aldus de adjunct-directeur van de VEB. "Dat is hem niet goed bevallen en geeft aan dat hij moet vasthouden aan zijn eigen tactiek. Daarom denk ik ook dat het op de lange termijn weer goed kan gaan."

Het zou 'best kunnen dat hij zijn gouden touch kwijt is', zegt Keyner. "Toch moeten we hem de tijd geven en het afwachten".

Niet de enige koopjesjager

Corné van Zeijl, van Actiam, sluit zich daarbij aan. We moeten Buffett langer de tijd geven, vindt de analist: "Het is nog te vroeg om te zeggen of hij zijn mojo kwijt is. Pas over een paar jaar kunnen we kijken of hij gelijk had."

Dat Buffett een geldpakhuis kan beginnen met zijn enorme bulk aan cash kan ook een nadeel zijn, zegt Van Zeijl. "Het probleem is dat er meer kapers op de kust zijn. Meer partijen hebben veel geld te besteden." 

Er is dus concurrentie en dat kan nadelig uitpakken. "Hij is niet de enige meer die op koopjes jaagt. Dus al zou hij nu bezig zijn met een klapper, dan wordt het gewoon veel lastiger voor hem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van