Markt herstelt verder in juli

Randstad draait minder slecht dan verwacht

21 juli 2020 08:51 Aangepast: 20 oktober 2020 13:33
De omzet in Nederland daalde in het derde kwartaal met 'maar' 24 procent. Beeld © ANP

In het tweede kwartaal daalde de omzet van uitzender Randstad veel minder dan analisten hadden gevreesd. De omzet daalde vooral in Frankrijk, maar in de Verenigde Staten en Nederland viel de daling mee.

De omzet van Randstad Holding daalde in het tweede kwartaal met 26 procent tot 4,4 miljard. Dat is een forse teruggang, maar het is minder dramatisch dan gedacht. De markt ging namelijk uit van een krimp van 33 procent.

Beleggers zijn enthousiast over de cijfers. De koers van Randstad staat kort na opening van de beurs zo'n 6 procent hoger.

Verlies

Onderaan de streep resteert een verlies van 57 miljoen euro, tegen een winst van 166 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. Het resultaat is wel wat vertekend door extra afboekingen op onder andere sofware.

Als je kijkt naar het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen en amortisatie goodwill (ebita), dan is er sprake van een daling van 269 miljoen euro tot 34 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een ebita-resultaat vóór aftrek van bijzondere posten van -30 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kanarie in de kolenmijn: cijfers Randstad reden tot zorg

Omzetdaling Nederland relatief klein

De omzet daalde vooral hard in Frankijk, met 41 procent. Dat land ging een aantal weken grotendeels op slot als gevolg van het coronavirus. Frankrijk is voor de omzet het tweede land voor Randstad.

De Verenigde Staten zijn qua omzet het belangrijkste land voor Randstad en daar viel de daling mee: een teruggang van 18 procent. In Nederland, nog altijd één van de drie belangrijkste landen voor het concern, viel de omzet met 24 procent terug.

De omzet daalde in alle gebieden, evenals de winst.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Omscholing als wapen tegen meer werklozen: zo pak je het aan

Markt herstelt steeds verder

Van alle Nederlandse uitzendkrachten van Randstad die door de coronacrisis werkloos raakten, is zo'n twee derde weer aan het werk, aldus topman Jacques van den Broek. 

Gedurende het tweede kwartaal ging het langzaam minder slecht met Randstad. In juni daalde de omzet nog 'maar' 21 procent. In het begin van juli was de omzet net iets lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Randstad durft nog geen concrete voorspellingen te doen over het tweede halfjaar van 2020.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van