Voucherregels overtreden

Inspectie dwingt KLM, Corendon, TUI en Transavia sneller geld terug te storten

20 juli 2020 14:33 Aangepast: 20 juli 2020 15:53
Beeld © ANP

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voert de druk op bij vliegmaatschappijen om geld voor geannuleerde vluchten sneller terug te geven. De ILT maakt afspraken met KLM, Transavia, Corendon en TUI waarin staat hoe lang klanten maximaal op hun geld moeten wachten. Als het daarna langer duurt, krijgen de bedrijven een dwangsom opgelegd.

Vanwege de coronacrisis gaan veel vluchten niet door. Het geld voor het ticket moet formeel binnen een week terug gestort zijn. Dat halen de luchtvaartmaatschappijen niet, vanwege de grote hoeveelheid verzoeken om terugbetaling.

De ILT heeft hier begrip voor, maar het mag ook niet te lang duren. De inspectie gaat er in juli en augustus met de maatschappijen over in gesprek. 

Dwangsom

"Duidelijk moet zijn dat er zicht is op concrete doorlooptijd van de behandeling van de terugbetalingsverzoeken, maar de termijn zal niet van alle maatschappijen hetzelfde zijn," schrijft minister Cora van den Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

De gesprekken zijn niet vrijblijvend. Luchtvaartmaatschappijen die zich niet aan de gemaakte afspraken houden, krijgen een dwangsom opgelegd. Hoe hoog de dwangsommen zijn, is niet bekend. De ILT bepaalt deze per geval, waarbij vooral wordt gekeken of deze wel hoog genoeg is om het bedrijf ook echt te dwingen mee te werken.

"Het wisselt per overtreding, onder meer afhankelijk van de ernst. Eventueel kunnen we daarna ook boetes opleggen", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegreizigers starten rechtszaak tegen KLM en Transavia om vouchers

Keuze tussen geld terug, voucher of ander vlucht

Als een vlucht niet doorgaat, hebben passagiers die een los vliegticket hebben geboekt een keuze. Ze kunnen kiezen voor een voucher, een vervangende vlucht of ze kunnen hun geld terugvragen.

Meerdere luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Transavia boden deze laatste optie echter eerst niet aan, zo constateert ook de ILT in een onderzoek. 

Weinig geld in kas

KLM bood bijvoorbeeld vouchers aan die pas na twaalf maanden konden worden omgezet in cash, als de voucher niet was gebruikt.

Omdat de luchtvaartmaatschappijen naar eigen zeggen onvoldoende geld in kas hadden om eerder te betalen, stond de Nederlandse overheid dit eerst toe, hoewel het in strijd was met Europese wetgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airlines hoeven niet direct geld terug te betalen: minister knijpt oogje dicht

Ommezwaai

Later - na kritiek van de Europese Commissie - maakte het ministerie van Verkeer en Waterstaat een ommezwaai. Het beleid moest aangepast worden.

Inmiddels kunnen klanten bij alle vier de luchtvaartmaatschappijen ook kiezen om hun geld terug te krijgen. Ook passagiers die met tegenzin een voucher accepteerden, moeten een nieuw aanbod krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland en elf andere landen vragen EU om toestaan vliegvouchers

Luchtvaartmaatschappijen zijn verder verschillend met vouchers omgegaan, constateren de onderzoekers ook nog. 

Zo zijn vouchers gegeven aan passagiers die zelf annuleerden omdat zij niet meer wilden vliegen en dus geen recht hadden op een voucher.

Tien bedrijven onderzocht

De inspecteurs keken ook naar niet-Nederlandse maatschappijen, die wel vanaf Nederland vlogen. Het gaat om de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen voor de Nederlandse markt, die losse vliegtickets aanbieden.

Vijf van de tien onderzochte bedrijven gaven passagiers wel direct de keuze tussen geld terug en een voucher. Dat zijn Lufthansa, British Airways, EasyJet, Ryanair en Delta Airlines.

Extra onderzoek naar Vueling

Er wordt nog extra onderzoek gedaan naar Vueling Airlines. De Spaanse prijsvechter zegt dat alle passagiers de keuze krijgen tussen geld terug en omboeking, maar uit klachten van passagiers blijkt dat dit niet zo is. De ILT gaat met Vueling in gesprek, mogelijk volgt ook hier een dwangsom.

Reactie KLM

KLM zegt in een reactie tegen RTL Z: "Geen enkel annuleringsbeleid voorzag in de schaal van reisbeperkingen die reizigers de afgelopen maanden over de hele wereld zijn opgelegd als gevolg van de COVID-19-crisis."

"Deze reisbeperkingen hebben ertoe geleid dat KLM grote aantallen vluchten moest annuleren, wat een groot aantal restitutieverzoeken met zich meebrengt. Om deze aantallen te verwerken, hebben we meer tijd nodig dan normaal. De terugbetaling gaat op datum van de oorspronkelijke vliegreis. We hopen de achterstand zo snel mogelijk in te halen en zijn uiteraard bereid om hierover in gesprek te gaan met ILT."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van