Rentebesluit

'ECB wacht af of maatregelen juni effect hebben'

16 juli 2020 06:27
Christine Lagarde tijdens haar eerste persconferentie als ECB-president. Beeld © EPA

De Europese Centrale Bank maakt vandaag bekend of de rente verhoogd of verlaagd wordt of ongemoeid blijft. Volgens de kenners is het dat laatste. Ook een aanpassing aan het crisisopkoopprogramma (PEPP) wordt niet verwacht. "Mogelijk komt er wel een technische ingreep rondom de rente die banken moeten betalen om hun geld te stallen."

In juni besloot de ECB nog om het Pandemic Emergency Purchase Programme uit te breiden. Het opkoopprogramma voor obligaties werd verhoogd van 750 miljard naar 1.350 miljard euro en de looptijd werd verlengd tot juni 2021. Het is afwachten wat die uitbreiding oplevert.

Nick Kounis, hoofdeconoom bij ABN Amro, verwacht vandaag dan ook geen grote veranderingen. "Die hebben ze in juni al bekend gemaakt. Ik denk dat ze nu even een pas op de plaats maken en kijken wat de impact is van hun beleid."

Herstel

Philip Lane, hoofdeconoom van de ECB, stelde in juni nog dat de Europese bank lichtpuntjes zag, nu in veel landen de lockdown werd opgeheven.

"We zien de eerste tekenen van herstel. Dit proces zal naar verwachting echter vrij geleidelijk verlopen, aangezien het tijd zal kosten voor consumenten en bedrijven om van de schok te herstellen. De productie zal naar verwachting pas eind 2022 terugkeren naar het niveau van eind 2019," zei Lane.

September

Kounis verwacht dat de ECB pas op zijn vroegst in september nieuwe maatregelen bekend zal maken. "In augustus is er vanwege de vakantie geen rentevergadering, tenzij het om een noodsituatie gaat. Je weet niet of er een tweede golf aan coronapatiënten komt en een nieuwe lockdown. Maar bij het beleid gaat de ECB daar niet vanuit," zegt hij tegen RTL Z.

De ECB maakt zich niet zozeer zorgen om een nieuwe coronagolf, denkt de econoom van ABN Amro. "Maar wel over de oplopende werkloosheid, over bedrijven die de hand op de knip houden, problemen in de leveringsketens en de zwakke economie. Er ligt nog veel negatief sentiment voor ons."

Geld stallen

Kounis verwacht dat de ECB vandaag mogelijk wel met een technische ingreep komt. Banken zijn verplicht een bepaalde financiële reserve aan te houden om schokbestendig te zijn. Zij plaatsen die reserve bij de ECB. Ze moeten dan wel geld betalen (-0,5 procent rente).

"Om banken te helpen zijn bedragen tot zes maal het verplichte minimum vrijgesteld van rente. Mogelijk verhoogt de ECB deze vrijstelling naar zeven maal het verplichte minimum. Dat reduceert de kosten van de banken. Een beter bankkapitaal helpt een klein beetje om de economie te stimuleren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pessimistischer ECB gaat langer verder met ongekend steunbeleid

Te weinig informatie

Ook de specialisten van ING verwachten dat de ECB zich vandaag rustig houdt. Nieuwe aanpassingen aan de rente zijn ook risicovol.

"Er is te weinig nieuwe informatie om van scenario te veranderen. De ECB is getuige van een herstel van de economische activiteit in de eurozone, gedreven door de opheffing van de lockdown-maatregelen. Maar de buitenlandse vraag en industriële productie blijven nog achter bij de binnenlandse consumptie", schrijft ING-econoom Carsten Brzeski in een voorbeschouwing.

De echte test komt in de tweede helft van het jaar, verwacht de ECB-watcher. "Wat in juli gebeurt is essentieel voor het monetaire beleid."

PEPP

Verder kijkend dan de vergadering van vandaag, is er de vraag of PEPP opnieuw moet worden vergroot of misschien juist zelfs eerder dan verwacht wordt beëindigd, meent Brzeski. "De ECB heeft altijd de nadruk gelegd op de flexibiliteit van het programma. De rentes op obligaties in de eurozone zijn weer op het niveau van voor de crisis en er zit vertraging in het tempo van de aankopen van de ECB. Dat zou volgens sommige mensen weleens een signaal kunnen zijn voor eerdere beëindiging van de PEPP."

De econoom verwacht zelf niet dat het zo ver zou komen. "De economische vooruitzichten voor de eurozone zijn simpelweg te onzeker. Ook zullen de onderhandelingen (en de uiteindelijke beslissing) over het Europees Herstelfonds een impact hebben op de obligatierendementen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB verruimt opkoopprogramma obligaties om coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van