Winstdaling verwacht

De beurs deze week: cijferseizoen begint, is de AEX te hard gestegen?

13 juli 2020 10:10
Durven beursfondsen nu wel wat te zeggen over de rest van het jaar? Beeld © Getty

De komende weken maken veel beursgenoteerde bedrijven bekend hoe hun tweede kwartaal verliep en, nog belangrijker, wat ze van de rest van het jaar verwachten. De week trappen in Nederland ASML en TomTom af.

De weken van de waarheid, zo zou je ze kunnen noemen, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Analisten rekenen namelijk op een winstdaling van zo'n 40 procent dit jaar, terwijl de AEX-index nu 'maar' zo'n 5 procent onder het slot van vorig jaar staat. Is de stand van de AEX terecht?

Dat hangt mede af van wat beursfondsen voor de rest van het jaar en misschien daarna verwachten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

ASML en TomTom

In Nederland is komende woensdag ASML de eerste grote onderneming die bekend maakt hoe het tweede kwartaal verliep. Ook TomTom komt op die dag met kwartaalcijfers.

In de eerste drie maanden van het jaar daalden de omzet en winst van ASML. Het concern wilde nog geen concrete omzet- en winstverwachting afgegeven voor dit kwartaal of het hele jaar.

De coronacrisis sloeg in het eerste kwartaal een groot gat in de resultaten van TomTom. De omzet daalde met 23 procent, het bedrijf leed een verlies van bijna 63 miljoen euro. Ook TomTom waagde zich niet aan een prognose voor de rest van het jaar.

Tech en banken in de VS

Er zijn ook veel buitenlandse ondernemingen die bekend maken hoe ze hebben gedraaid. Maandag is dat Pepsico. Verder is het deze week de beurt aan een aantal grote Amerikaanse banken: JP Morgan Chase, Wells Fargo en Citigroup op dinsdag, Goldman Sachs op woensdag en Bank of America en Morgan Stanley donderdag.

Eind deze week komen ook de eerste techreuzen met cijfers: Microsoft en Netflix op donderdag en Snap op vrijdag. Dit jaar hebben techbedrijven het heel goed gedaan op de beurs. Doordat veel mensen nu thuiswerken hebben zij de wind in de zeilen. De Amerikaanse Nasdaq-index, waarin veel techbedrijven zitten, staat op het hoogste niveau ooit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Vier techreuzen allemaal meer dan 1000 miljard dollar waard

ECB en EU-top

De ECB besluit donderdag of er nog aanpassingen nodig zijn in het monetaire beleid in Europa. Economen verwachten dit keer geen grote besluiten vanuit Frankfurt.

Verder is er deze week nog een EU-top in Brussel over het Europese herstelfonds om landen te helpen de coronacrisis te overwinnen. Daarover is nog veel discussie en het is maar de vraag of het tot een akkoord komt. Nederland en de andere 'zuinige' landen zoals Zweden, Denemarken en Oostenrijk houden al een tijd vol dat de steun alleen uit leningen moet bestaan en onder voorwaarde moet zijn van hervormingen.

Corona

Ondertussen blijft het aantal coronabesmettingen in de wereld stijgen. In de Amerikaanse staat Florida waren er zondag zelfs 15.000 nieuwe besmettingen. Als Florida geen staat maar een land zou zijn, zou het op de vierde plek van de ranglijst van landen met het grootste aantal nieuwe besmettingen staan, schrijft persbureau Reuters.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van