Door de coronacrisis gebeurt het nu wat minder, maar de laatste jaren waren er heel wat beursfondsen die hun eigen aandelen inkopen. Waarom doen ze dat?
Bedrijven betalen vaak dividend uit aan hun aandeelhouders, maar soms kopen ze eigen aandelen in.
Waarom aandelen inkopen?
"Het liefst heb ik dat een bedrijf de eigen balans versterkt of investeert om in de toekomst hogere winsten te behalen", zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.
Beursgenoteerde ondernemingen krijgen soms echter zoveel geld binnen dat ze een deel daarvan niet nodig hebben. "Denk maar aan Apple, dat bakken met geld verdient. Ze kunnen niet blijven investeren. Het geld kunnen ze natuurlijk gebruiken om schulden af te lossen, maar de rente is laag, zodat dat niet zo veel zoden aan de dijk zet", aldus RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.
Als je geld op de bank hebt, dan moet je daarover nu zelfs rente betalen en dat drukt het rendement van het totale bedrijf, voegt Jos Versteeg van InsingerGilissen daar aan toe.

'Liever stabiel dividend'
Bedrijven kunnen ook besluiten om een deel van het geld aan de aandeelhouders uit te keren. Dat kan natuurlijk in de vorm van dividend, een winstuitkering aan aandeelhouders.
Aandeelhouders zien het liefst een stabiel dividend, dat als het kan elk jaar een beetje stijgt, zegt Corné van Zeijl van Actiam. Daarom is hij er een voorstander van dat bedrijven met tijdelijk te veel geld in kas, dat geld gebruiken om eigen aandelen in te kopen, in plaats van eenmalig een veel hoger dividend uit te keren, en het jaar erop weer minder.
Hogere winst per aandeel
Het geld komt dan namelijk ook bij aandeelhouders uit. Want als er minder aandelen uit staan (doordat het bedrijf aandelen heeft teruggekocht), dan hoeft de winst over minder aandelen te worden verdeeld. Daardoor stijgt de winst per aandeel en daarmee vaak ook de koers.
'Alleen kopen bij hoge koersen'
"Een nadeel van eigen aandelen inkopen is wel dat je daar de middelen voor hebt als het goed gaat en dan zullen de koersen waarschijnlijk ook hoger staan", zegt Van Zeijl. Met andere woorden: het is doorgaans een dure aangelegenheid.
Een oplossing zou volgens hem kunnen zijn om geld in een potje te stoppen en dat pas te gebruiken als de koersen lager staan. Dat heeft echter ook weer nadelen, omdat activistische beleggers dan vinden dat je te veel geld in kas hebt en je misschien wel een overnameprooi wordt, voegt Van Zeijl er aan toe.
Veel staten in VS toch weer dicht door corona: 'raakt de beurs'
'Niet overnemen om het overnemen'
Het zijn vooral bedrijven die niet zo hard meer groeien die eigen aandelen inkopen, vervolgt Van Zeijl. En je wilt niet dat een bedrijf investeert om het investeren, maar juist als ze mogelijkheden zien, voegt hij er aan toe.
"Het geld moet bedrijven niet in de zak branden, want dan heb je het risico dat ze overnames gaan doen waar ze te veel voor betalen of dat ze de verkeerde overname doen", voegt Jos Versteeg, van InsingerGilissen, hier aan toe.
Fiscus
Voor Nederlandse particuliere beleggers maakt het fiscaal gezien niet uit of ze dividend krijgen, of dat er aandelen worden ingekocht. Als er aandelen worden ingekocht, dan hoef je daarover in Nederland geen belasting te betalen. Dividendbelasting is voor particuliere beleggers ook geen probleem, want dat mogen ze verrekenen bij de inkomstenbelasting.
Voor grote institutionele beleggers ligt dat anders en zij vormen het grootste deel van de markt, aldus Versteeg. Grote institutionele beleggers kunnen de dividendbelasting niet altijd verrekenen en hebben dus vaak liever dat bedrijven hun eigen aandelen inkopen in plaats van dat ze dividend betalen, zegt hij.