Kaartverkoop

Coronacrisis kost alleen Ajax al 60 miljoen euro

09 juli 2020 18:50 Aangepast: 09 juli 2020 20:51
Komend seizoen waarschijnlijk geen huldiging op het Museumplein voor de Ajaxfans, maar ook geen plek op de tribunes. Beeld © ANP

Een deel van de betaald voetbalclubs gaat de coronacrisis mogelijk niet overleven. De clubs zijn voor het merendeel van de inkomsten afhankelijk van kaartverkoop. Een club als Ajax valt bijvoorbeeld al zestig miljoen euro terug.

Vanaf 1 september is publiek weer welkom bij wedstrijden in de eredivisie. Maar het aantal supporters is beperkt. De KNVB heeft een coronaprotocol opgesteld waarin de regels voor de clubs zijn vastgesteld.

Fans van de uitclubs zijn sowieso niet welkom. De eigen fans mogen wel komen, maar ze moeten -tenzij ze tot één gezin behoren- 1,5 meter afstand houden. En omdat de smalle stoeltjes in voetbalstadions vaak dicht bij elkaar staan, gaat er dan veel ruimte verloren.

Geringe capaciteit

Als het stadion vooral vol zou zitten met gezinnen, zou veertig procent gevuld kunnen worden. In de praktijk gaat het echter vaak om volwassenen. Dat loopt de capaciteit terug naar 15 procent.

Dit is de afstand die je moet houden als je uitgaat van bezoekers die per tweetal komen.

Het beursgenoteerde Ajax haalde volgens haar jaarverslag in 2019 bijna 74 miljoen euro binnen uit verkoop van seizoenskaarten, skyboxplekken en losse kaarten. Als de inkomsten evenredig teruglopen met de bezetting, komt er bij een bezetting van 15 procent nog maar 11 miljoen euro binnen, een verlies van ruim 60 miljoen euro.

Bij de andere grote voetbalclubs gaat het om vergelijkbare getallen in terugloop van de hoeveelheid supporters. Hier moet wel bij aangetekend worden dat bij Ajax de fans voor iedere gemiste wedstrijd geld terugkrijgen van hun vooruit betaalde seizoenskaart, 1/17 deel per gemiste wedstrijd.

Full support

Bij andere clubs hoeven niet alle loyale fans hun geld terug. Zo biedt Feyenoord twee type seizoenskaarten aan. Full support, waarbij de trouwe fans de club onvoorwaardelijk steunen en geen terugbetaling willen en de reguliere seizoenskaart waarbij maximaal 85 procent van het geld wordt teruggestort. Het verlies aan gemiste inkomsten is voor deze club die vorig jaar 27,5 miljoen euro aan kaartverkoop en skyboxen binnnenhaalde, dus iets kleiner.

Consumptiekosten, dus wat de clubs verdienen per verkocht biertje of broodje kroket zijn in de berekening niet meegenomen, maar ook die kosten vallen compleet terug en mogelijk zullen de clubs ook minder verdienen aan merchandising.

Afgevaardigden van alle clubs uit de eredivisie en eerste divisie vergaderden eerder onder meer over de toekomst van de bedrijfstak na de uitbraak van het coronavirus.

De KNVB leverde een noodplan in bij het kabinet, met het verzoek voor maximaal 140 miljoen euro steun als er het hele volgende seizoen geen fans naar de stadions mogen. Dit plan werd afgewezen. De overheid wil per club wel bekijken of financiële ondersteuning een optie is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Profvoetbal in de knel: ook met beperkt publiek miljoenenschade

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van