Zakenman deed verdachte transacties

Miljoenenboete voor Deutsche Bank om slecht toezicht Epstein

07 juli 2020 18:23 Aangepast: 07 juli 2020 18:27
Jeffrey Epstein Beeld © Getty Images

Deutsche Bank moet een boete van 150 miljoen dollar betalen, omdat het onvoldoende toezicht heeft gehouden op de financiële activiteiten van de inmiddels overleden miljardair Jeffrey Epstein. De omstreden zakenman was betrokken bij een omvangrijke misbruikzaak.

Deutsche Bank zelf spreekt van een 'schikking' met de New York Department of Financial Services (DFS), een Amerikaanse financiële waakhond. 

Het binnenhalen van Epstein als klant in 2013 is volgens bestuursvoorzitter Christian Sewing van Deutsche Bank een 'kritieke fout'. "Het had nooit mogen gebeuren."

Misbruikzaak

Epstein werd vorig jaar opgepakt op verdenking van misbruik van talloze minderjarige vrouwen. Hij pleegde zelfmoord in zijn cel in afwachting van de omvangrijke zaak. 

Ghislaine Maxwell, de ex-vriendin van Epstein werd begin deze maand ook in de kraag gevat. Ze wordt gezien als één van de mensen die er voor zorgde dat hij tientallen jaren zijn gang kon gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell opgepakt

Onvoldoende toezicht

Volgens DFS heeft Deutsche Bank nagelaten voldoende toezicht te houden over de honderden transacties ter waarde van miljoenen dollars die Epstein via de bank deed. 

De bank had, gezien het verleden van Epstein en de hoeveelheid informatie waarover het beschikte, veel scherper moeten zijn en nader onderzoek moeten doen, aldus de instantie. Deutsche bank was op de hoogte van de reputatie van Epstein, maar deed daar veel te weinig mee.

De transacties betroffen onder meer schikkingen met advocatenkantoren, betalingen aan Russische modellen en betalingen aan mensen van wie werd beweerd dat ze betrokken waren bij het seksueel misbruiken van jonge vrouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van