Spionagesoftware

Omstreden data-analysebedrijf Palantir wil naar de beurs

07 juli 2020 08:53 Aangepast: 07 juli 2020 10:26
Topman Alexander Karp van Palantir. Beeld © Getty

Het Amerikaanse techbedrijf Palantir wil naar de beurs. Het bedrijf is omstreden, omdat het spionagesoftware maakt en nauw samenwerkt met de inlichtingen- en immigratiediensten in de VS.

Palantir bestaat sinds 2004 en is gevestigd in Silicon Valley. Het bedrijf opereert achter de schermen, waar het geheime diensten van de VS helpt bij het analyseren van data en vinden van connecties en patronen.

Het maakte naam door er mede voor te zorgen dat al-Qaedaleider Osama Bin Laden kon worden opgespoord.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Amsterdams bedrijf opgeslokt door geheimzinnige datareus Palantir

Immigratiedienst

Palantir is enigszins omstreden, omdat het zo nauw samenwerkt met overheidsinstanties. De laatste tijd werkt Palantir met de Amerikaanse immigratiedienst, die het hardere immigratiebeleid van president Trump moet uitvoeren.

Vorig jaar mocht Palantir zelfs op het laatste moment geen sponsor zijn van een belangrijke conferentie van privacyexperts van de Universiteit van Californië, Berkeley. Deelnemers hadden namelijk gedreigd niet te komen opdagen, omdat Berkeley samenwerkt met de immigratiedienst.

Mede-oprichter Peter Thiel toonde zich de afgelopen jaren een supporter van Trump. Daarmee is hij een buitenbeentje, want veel bedrijven en medewerkers in Silicon Valley moeten juist niets van Trump hebben.

Goed beursklimaat

Met een beursgang kan Palantir inspelen op het prima beursklimaat van de laatste tijd. De beurzen zijn sinds de val door de coronacrisis flink hersteld en vooral techbedrijven hebben het uitstekend gedaan. Zo staat de Nasdaq-index, waarin veel techbedrijven zitten, rond het hoogste niveau ooit.

Hoeveel aandelen Palantir naar de beurs wil brengen is nog niet duidelijk. Palantir heeft nu alleen nog maar een verzoek bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC ingediend. Deze moet de aanvraag eerst nog goedkeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Taxi-app Lyft is eerste in hele rij aan nieuwkomers op de beurs

Nieuwe aandelen

Vorige week maakte Palantir wel bekend nieuwe aandelen te willen uitgeven. Volgens CNBC zou het om een bedrag van tegen de 1 miljard dollar (890 miljoen euro) kunnen gaan.

Ondanks het feit dat Palantir niet aan de beurs staat, kunnen er nu ook al aandelen worden uitgegeven. Die zijn alleen veel moeilijker verhandelbaar, juist omdat het bedrijf nog niet beursgenoteerd is.

Vorig najaar meldde persbureau Reuters dat Palantir een waardering van tussen de 26 miljard en 30 miljard dollar zou nastreven.

In april vertelde Palantir nog aan CNBC dat het denkt dit jaar een omzet van meer dan 1 miljard dollar te kunnen behalen. Dat zou een groei van 35 procent betekenen in vergelijking met vorig jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van