Waarde verdubbeld

Tesla verslaat Toyota op de beurs en is waardevolste automerk

01 juli 2020 20:26 Aangepast: 02 juli 2020 07:31
Tesla-topman Elon Musk. Beeld © Getty

Tesla is het waardevolste automerk ter wereld geworden. De aandelen van de Amerikaanse autofabrikant stegen gisteren 3,7 procent. Daarmee ging Tesla qua beurswaarde het Japanse automerk Toyota voorbij.

De beurswaarde van Tesla is momenteel 207 miljard dollar. Toyota was 203 miljard dollar waard, woensdag bij het slot van de beurzen in Japan.

Ondanks de waardestijging op de beurs is er nog wel een aanzienlijk verschil in productie. Toyota, een van de winstgevendste automerken ter wereld verkocht vorig jaar 10,5 miljoen auto's. De omzet van de Japanners kwam omgerekend uit op ruim 281 miljard dollar. Tesla was vorig jaar goed voor 24,6 miljard dollar aan omzet en verkocht 367.200 voertuigen.

Aandeel in waarde verdubbeld

Tesla beleeft een stormachtig jaar op de beurs. Het aandeel is dit jaar al in waarde verdubbeld. Dat betekent dat aandeelhouders veel vertrouwen hebben in de toekomst van elektrisch rijden en in Tesla in het bijzonder.

In januari dit jaar ging Tesla qua waarde Volkswagen al voorbij, destijds de nummer twee achter Toyota. Nu is het bedrijf van topman Elon Musk bijna twee keer meer waar dan de Duitse onderneming.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische beurskoers Tesla: 'Te belachelijk voor woorden'

Te hoge waardering?

Begin juni was het bedrijf bijna 180 miljard dollar waard. Stan Westerterp, eigenaar van Bond Capital Partners, vond die waardering overdreven hoog, zei hij toen. "Misschien ziet de markt iets wat wij niet zien. Ik zie het in ieder geval niet gebeuren dat ze er zoveel auto's worden verkocht, dat deze waardering te rechtvaardigen is."

Errol Keyner, van de Vereniging van Effectenbezitters, verbaasde zich ook over de waardering. "Er zijn scenario’s denkbaar waarbij deze waardering reëel is. Maar dan moet wel echt alles meezitten. Dit is priced for perfection."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van