Beurs

Invallen bij panden betalingsverwerker Wirecard

01 juli 2020 15:50 Aangepast: 01 juli 2020 15:59
De koers van Wirecard stortte in. Beeld © AP

De Duitse autoriteiten zijn woensdag kantoren van Wirecard in Duitsland en Oostenrijk binnengevallen voor huiszoekingen. Ze zoeken onder meer naar informatie over de 1,9 miljard euro aan banktegoeden die zoek zijn bij de Duitse betalingsverwerker.

33 agenten en twaalf aanklagers van het openbaar ministerie vielen kantoren en woningen binnen. Er werd ook een doorzoeking gedaan in het hoofdkantoor van Wirecard in Aschheim, nabij München. In totaal waren tientallen opsporingsambtenaren en agenten betrokken bij de actie.

De actie hoort bij het onderzoek dat vorige week naar de arrestatie van de eerder vertrokken topman Markus Braun leidde. 

Beurswaakhond

Het is niet de eerste inval bij het bedrijf. De Duitse autoriteiten waaronder beurswaakhond BaFin zijn al langer bezig met onderzoek naar Wirecard.

Vorige maand werd bekend dat het bedrijf een gat in zijn financiën van bijna 2 miljard euro heeft en dat accountantskantoor EY aanwijzingen voor fraude had ontdekt bij het bedrijf.  BaFin-president Felix Hufeld sprak eerder over 'de ernstigste situatie die hij ooit heb gezien bij een bedrijf in de DAX-index.'

WireCard ontkent dat er sprake is van fraude. Het bedrijf zou slachtoffer te zijn van 'gigantische oplichting'.

Bestaat het geld wel?

Vermoed werd dat de vermiste miljarden waren ondergebracht bij twee Aziatische banken op de Filipijnen, maar de Filipijnse centrale bank verklaarde zondag dat het geld nooit in het financiële systeem van het land terecht is gekomen.

De twee banken zeiden op hun beurt dat Wirecard nooit een klant is geweest en dat EY waarschijnlijk vervalste documenten heeft gekregen over de banktegoeden.

De beurskoers kelderde als gevolg van het schandaal en Nederlandse beleggers overwegen een rechtszaak te starten. Volgens Bloomberg hebben zowel ABN Amro als ING 200 miljoen euro uitgeleend aan Wirecard.

Gesjoemel

De Britse zakenkrant Financial Times zette vorig jaar documenten van het bedrijf online waaruit volgens de krant blijkt dat Wirecard cijfers over winst en omzet op frauduleuze wijze heeft opgekrikt. De verdenkingen van gesjoemel draaien om een partnerbedrijf van Wirecard uit Dubai.

Wirecard ontkende destijds de boekhoudfraude nog stellig en huurde accountant KPMG in om onafhankelijk onderzoek te doen. KPMG verklaarde in april nog geen misstanden te zien, maar zei wel dat niet alle informatie beschikbaar was.

Inmiddels wordt EY aangeklaagd door SdK, de Duitse organisatie die opkomt voor belangen van particuliere beleggers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van