Elektrisch rijden

Aandeel Tesla bestaat 10 jaar: waarde steeg ruim 4000 procent

30 juni 2020 09:32 Aangepast: 01 juli 2020 17:36
Tesla-ceo Elon Musk Beeld © Getty

Tesla is tien jaar beursgenoteerd en dat is voor beleggers reden voor een feestje: de waarde van het aandeel steeg in die periode veel meer dan die van de aandelen van andere bedrijven op de Amerikaanse beurs.

Het aandeel sloot eind juni 2010 na de eerste handelsdag op bijna 24 dollar. Gisteravond onze tijd: 1009 dollar (900 euro) per aandeel. De koers steeg in die jaren met ruim 4100 procent.

Tesla deed het beter dan autobouwers als GM, Ford en liet Apple, Amazon en Netflix sinds de beursgang achter zich qua koersstijging.

 

Beurskoers Tesla sinds beursgang Beurskoers Tesla sinds beursgang

Funding secured

De koers van Tesla ging wel heftiger op en neer dan de concurrentie, vooral in 2018. Toen liet topman Elon Musk weten dat hij klaar was met de beursnotering en geld had gevonden om Tesla van de beurs te halen.

Hij twitterde ‘funding secured’, maar van dat plan Tesla van de beurs te halen kwam niks terecht. Het kwam hem op veel kritiek te staan. Er volgde een geldboete en het kostte hem zijn dubbelrol als ceo en chairman.

'Van de zotte'

Sinds dit jaar is de koers aan een enorme opmars bezig. Een aantal positieve berichten zorgden voor een run op het aandeel. Sinds half mei draait de fabriek in de Verenigde Staten weer, ondanks de maatregelen om de coronapandemie in te dammen. Ook in China, de belangrijkste markt, worden inmiddels auto’s gemaakt.

Al zetten analisten hun vraagtekens bij dat enorme enthousiasme van beleggers. Ze noemen de koersstijging ‘van de zotte’ en ‘te belachelijk voor woorden’. Tesla verkoopt te weinig auto's en gaat volgens hen ook niet zoveel auto's verkopen om de hoge beurswaarde te rechtvaardigen.

Elon Musk wordt door de stijgende beurskoers rijker en rijker omdat hij veel aandelen Tesla heeft. Volgens Forbes kreeg hij er op papier 1,5 miljard dollar bij en is nu goed voor bijna 43 miljard dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Bonus voor Musk

Bonus van bijna 700 miljoen euro voor Elon Musk bij Tesla

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van