BeleggersBarometer

Vertrouwen beleggers verder omhoog, maar nog geen positieve stemming

27 juni 2020 08:20 Aangepast: 27 juni 2020 10:56
Beeld © Getty

Het vertrouwen van Nederlandse beleggers is in juni opnieuw verder omhoog gegaan. Toch zijn beleggers nog net negatief gestemd, meldt ING in zijn maandelijkse BeleggersBarometer.

De graadmeter waarmee ING het vertrouwen meet kwam uit op een stand van 98. Dat is al veel beter dan in mei, toen de meter op 83 stond. Alles onder een stand van 100 geeft een negatieve stemming weer, alles erboven een positieve.

Beleggers zagen de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille weer stijgen en denken dat dit de komende maanden voortzet. Ook de economische situatie in Nederland zien ze de komende maanden verder verbeteren. 

Ze verwachten een AEX-stand van 545 in september. Dat is duidelijk positiever dan de stand die vorige maand werd voorspeld voor augustus (501).

Weinig handel

Ondanks het herstellende vertrouwen, is de manier waarop er deze maand op de beurs gehandeld is, hetzelfde als in mei. Bijna de helft handelde niet. Een kwart kocht meer aandelen dan dat ze verkochten. 

De coronacrisis blijft impact hebben op het gedrag van de beleggers. Bijna de helft verwacht de komende twee maanden beleggingen bij te kopen. 40 procent is dat van plan in bedrijven die door de coronacrisis stevig onderuit zijn gegaan. Bijna een kwart wil juist beleggen in bedrijven die door corona extra kansen hebben gekregen.

Hoofd van het ING Investment Office Bob Homan herkent dat beeld ook terug van de beurs. "De ene dag springen de achterblijvers eruit en de volgende dag als er toch weer wat corona-angst in de markt komt, zijn het juist de it-aandelen die het meest profiteren van bijvoorbeeld thuiswerken en online winkelen."

Hoge verwachtingen van Amazon

Van de voorgelegde technologie aandelen verwachten beleggers het meeste rendement van Amazon en er is een stijging te zien in de verwachtingen voor Microsoft. Homan: "Beleggers laten zien hier trendvolgend te zijn. De aandelen van Amazon en Microsoft presteren al lang heel goed en ook dit jaar springen ze eruit met koersstijgingen van respectievelijk 45 en 25 procent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore