Luchtvaarder verkoopt flinke pluk aandelen

Beleggers moeten Easyjet aan half miljard helpen

24 juni 2020 19:27 Aangepast: 24 juni 2020 20:43
Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij Easyjet zoekt hulp bij beleggers. Het wil voor een bedrag van een half miljard euro aan aandelen verkopen. Met het geld moet Easyjet de coronacrisis doorkomen. Analisten denken dat het ze, ondanks de coronacrisis, best eens kan lukken.

Vliegtuigen verkopen

Het gaat om een fors pakket aandelen: tot 15 procent van alle uitstaande stukken. Met het geld zegt de grootste Britse luchtvaartmaatschappij de balans te versterken. Ook willen ze vliegtuigen verkopen, om ze vervolgens te gaan leasen. Daarmee denken ze ruim 400 miljoen euro op te halen.

Easyjet stelt beleggers gerust die denken dat de bodem van de kas in zicht is. Volgens de Britse luchtvaarder is er, als de verkoop van de aandelen slaagt, meer dan 3 miljard euro aan cash achter de hand.

Wie durft de gok aan?

Het is de vraag of beleggers staan te wachten om het aandeel te kopen. De beurskoers van het bedrijf is dit jaar bijna gehalveerd. "Als belegger kan je best een gok wagen en dus ook met de aankoop van een luchtvaarder", zegt analist Koen Bender.

Volgens de directeur van Mercurius Vermogensbeheer zal er wel interesse zijn. "Als ze er dan een kopen, dan waarschijnlijk een aandeel van Easyjet of Ryanair. Die hebben namelijk de laagste kostprijs per stoel." 

Bender denkt dat beleggers het aandeel wel willen hebben. Het is nu met een flinke korting te koop en de sector zal waarschijnlijk wel weer een herstel laten zien. "Daarnaast begrijp ik Easyjet heel goed. Ze willen nu voldoende cash hebben, nu tanken om deze Covid-reis door te komen."

Nu dramatisch, later misschien weer goed

Corné van Zeijl, van Actiam, denkt ook dat beleggers wel interesse zullen hebben. "Het is best gek, maar Amerikaanse luchtvaartaandelen hebben het prima gedaan. Wie zegt dat dat hier ook niet kan?" 

Al kopen beleggers het aandeel niet omdat ze denken dat het op korte termijn beter zal gaan. "Het komende jaar zal dramatisch zijn voor de luchtvaartsector", vervolgt Van Zeijl. "Beleggers kijken verder. Degene die deze aandelen kopen, denken dat de coronacrisis voorbij gaat en er weer veel gevlogen gaat worden." 

Miniatuurvoorbeeld
Luchtvaart in de problemen

Kan luchtvaart zonder steun overleven? Kleine maatschappijen moeten zich zorgen maken

Miljarden aan schade

De Europese luchtvaartsector wordt dit jaar hard geraakt. IATA, de internationale luchtvaartorganisatie, denkt dat de schade dit jaar op ruim 40 miljard dollar uitkomt. Dat zijn de inkomsten die luchtvaartmaatschappijen mislopen. Dat is het gevolg van vluchten die worden geannuleerd en passagiers die niet meer willen vliegen.

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van