Korte golf

Beurshandelaren grijpen naar radio om sneller te kunnen handelen

17 juni 2020 10:47 Aangepast: 17 juni 2020 10:49
Handelaren op de beurs van Amsterdam. Beeld © ANP

Flitshandelaren staan erom bekend dat ze iedere technologische mogelijkheid aangrijpen om nog sneller te kunnen handelen op de beurs. Maar een nieuwe speler op markt pakt het radicaal anders aan, met een hele oude technologie.

De Israëlische startup Raft verstuurt razendsnel beursdata via de ouderwetse korte golf, schrijft Bloomberg. De korte golf is vooral bekend van het gebruik voor het uitzenden van radio-uitzendingen over lange afstanden.  

Flitshandel

Flitshandelaren verdienen hun geld door extreem snel te kopen en weer te verkopen op de beurs. Doordat de orders heel groot zijn en heel snel worden verstuurd kunnen flitshandelaren veel geld verdienen aan hele kleine prijsverschillen.

Daarvoor is snelheid wel geboden. En daarom gaat de sector erg ver om onvoorstelbaar kleine tijdswinsten te behalen. Zo worden de computers zo dicht mogelijk bij beurzen geplaatst en worden er glasvezelkabels met een zo kort mogelijke route aangelegd tussen beurzen en handelaren. Met als enige doel om zo snel mogelijk data van punt a naar punt b te krijgen.

4 milliseconden

En daar komt de ouderwetse korte golf om de hoek, een radiogolf die duizenden kilometers verderop opgevangen kan worden. De snelste manier om nu data van de VS naar Europa te krijgen is via een glasvezelkabel in de Atlantische oceaan. Maar volgens Raft kan dat 'veel' sneller via de korte golf.

Via de techniek zou data 4 milliseconden sneller van Chicago naar Londen of Frankfurt gestuurd kunnen worden dan via de glasvezelkabel. Een 'gigantisch' verschil, noemt ceo Haim Ben Ami van Raft dat. Voor de duidelijkheid: een milliseconde is een duizendste van een seconde.

Arbitrage

Maar toch kan dat het verschil maken in die wereld. Flitshandelaren die hun brood verdienen met 'arbitrage' zijn de doelgroep. Dat werkt zo: sommige aandelen of andere effecten worden op meerdere beurzen verhandeld, bijvoorbeeld in Chicago en Londen. Maar tussen de prijzen van dezelfde aandelen op die twee beurzen kan soms een klein verschil ontstaan.

Daar kun je gebruik van maken door een stuk op de ene beurs 'goedkoop' te kopen en op de andere 'duur' te verkopen. Omdat die prijsverschillen doorgaans maar miniem zijn en letterlijk weer verdwenen kunnen zijn voor je met je ogen kunt knipperen, moet je supersnel en volledig geautomatiseerd daarop kunnen handelen. En dan zijn die paar milliseconden tijdwinst opeens heel veel.

Corona-effect

Toch kleeft er wel een duidelijk nadeel aan het gebruik van de korte golf. De technologie is namelijk veel minder geschikt voor het versturen van grote hoeveelheden data, waardoor het in de huidige vorm niet kan worden gebruikt voor het verzenden van grote en ingewikkelde orders, zegt een hedgefund-eigenaar tegen Bloomberg.

De techniek kan dus veel kleinschaliger worden toegepast dan handel via de glasvezelkabel.

Volgens Ben Ami legt de coronacrisis zijn bedrijf voorlopig geen windeieren. Er zou 3500 procent meer dataverkeer over het netwerk van Raft zijn verzonden in februari en maart. De beurzen stonden op dat moment op hun kop met grote koersschommelingen tot gevolg. Dat zijn bij uitstek omstandigheden waar de flitshandel van kan profiteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van