Lijkt wel een achtbaan

Aandelenbeurzen gaan hard op en neer: dit speelt er

16 juni 2020 15:39 Aangepast: 16 juni 2020 15:40
De koersen zijn de laatste weken per saldo flink gestegen. Beeld © Getty

De aandelenkoersen daalden vanaf medio februari hard, maar sindsdien zijn ze ook weer fors hersteld. Tussendoor zijn er flinke uitslagen naar boven en naar beneden. Welke factoren zijn nu en de komende weken van belang voor beurzen?

De ontwikkeling van het coronavirus, antwoorden Albert Jellema, eigenaar van ProBeleggen, en Jos Versteeg, van InsingerGilissen, meteen als hen wordt gevraagd naar wat grote invloed zal hebben op de beurskoersen.

"Het aantal besmettingen wereldwijd groeit nog steeds, het is totaal niet onder controle”, zegt Versteeg. De angst voor het virus zal wel even blijven, denkt hij.

Anderzijds wordt er wel alles aan gedaan om het coronavirus te beperken, zoals nu in Beijing waar afgelopen weekend besmettingen waren, voegt hij toe.

Vaccin

Dat brengt hem meteen bij het volgende punt, dat nauw met de vrees voor het coronavirus samenhangt, wanneer komt er een vaccin? Afgelopen weken schoten soms de koersen omhoog van bedrijven waarvan werd gedacht dat ze een eind op weg waren met de ontwikkeling van een vaccin.

In april was dat het geval met remdesivir van het Amerikaanse Gilead. En onlangs nog met Moderna, eveneens uit de VS, dat meldde te gaan beginnen met het laatste onderzoeksstadium van een coronavaccin. Dat zorgt ook voor tijdelijk optimisme voor de beurs als geheel.

Toch zal het nog wel even duren voordat er een vaccin op de markt is, denkt Versteeg.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Komt er nog een tweede klap omlaag op de beurs?

Stimulering overheden en centrale banken

Ook het geld dat overheden en centrale banken in de economie pompen is van belang bij de koersontwikkeling. Zo gaat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) nu ook bedrijfsobligaties opkopen. "Ik kan ik me niet voorstellen dat de koersen op het huidige niveau zouden staan zonder die stappen", zegt Jellema.

Het geld van overheden en centrale banken komt voor een deel niet in de reële economie terecht, maar op de beurs, legt hij uit. De Fed en de Europese Centrale Bank (ECB) kopen leningen op en hopen dat de lagere marktrente die daarvan het gevolg is bedrijven zullen verleiden om meer te investeren.

Hoe ontwikkelt de economie zich

Maar Jellema heeft daar zijn twijfels bij. Van de ontwikkeling van het coronavirus, een eventueel vaccin en het stimuleringsbeleid van overheden en centrale banken hangt ook het verloop van de economie samen, legt Jellema uit.

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat nu uit van een krimp van 6 procent voor de Nederlandse economie dit jaar, maar de ECB gaat uit van een krimp van de eurozone tot 12 procent dit jaar, mocht er een tweede golf van coronabesmettingen komen.

De vraag is verder of je een V- of een L-vormig herstel krijgt, vult Bob Homan, hoofd ING Investment Office aan. Bij een V-vormig herstel is de economie weer snel terug op het oude niveau. Bij een L-vormig herstel duurt dat veel langer. 

Lage rente

Bij de huidige koersniveaus speelt ook de lage marktrente mee, zegt Versteeg. Als de rente nog lange tijd kunstmatig laag wordt gehouden, dan heeft sparen geen zin.

Vooral groeiaandelen zullen profiteren, denkt hij, als je hun winsten tegen de huidige lage rente verdisconteert, dan leidt dat mogelijk tot een verdere stijging van de aandelenkoersen.

Dat geld bijvoorbeeld voor techaandelen. Zij profiteren vaak nu meer mensen thuiswerken, aldus Versteeg.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Beleggers boos over fantasie winsttermen 'vóór corona'

Kwartaalcijfers

Homan denkt dat de komende kwartaalcijfers nog van invloed zullen zijn op het koersverloop. Daarbij gaat het niet alleen om de vooruitzichten, denkt hij, maar ook om hoe diep de schade was in het tweede kwartaal.

Als dat tegenvalt, dan verwacht hij een dikke min in de koersen, maar andersom kan natuurlijk ook.

Wat doen 'nieuwe' beleggers?

De afgelopen tijd werd de beurs in ieder geval mede gedreven door beleggers die bang waren de boot te missen. Maar Homan wijst erop dat er best veel beleggers tussen zitten die nog nog niet zo lang op de beurs actief zijn.

Als ze tijdens de coronacrisis zijn ingestapt, dan hebben ze het niet verkeerd gedaan, maar wat doen ze als het een beetje tegenzit, vraagt hij zich af. Dat zal voor grotere uitslagen kunnen zorgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van