Ga naar de inhoud
App Store en Apple Pay onder de loep

Apple onderzocht voor machtsmisbruik in EU

Klanten in de Amsterdamse Apple Store Beeld © ANP

De Europese Commissie gaat officieel onderzoek doen naar Apple vanwege machtsmisbruik met de App Store. De Commissie onderzoekt of de regels die Apple op dat platform opwerpt voor app-ontwikkelaars door de beugel kunnen. Ook betalingsdienst Apple Pay ligt onder de loep.

Het techbedrijf zou software-ontwikkelaars onder meer beperken in hun mogelijkheden om klanten te wijzen op goedkopere diensten buiten de App Store om.

Ook het verplichte gebruik van het betalingssysteem binnen de appwinkel van Apple ligt onder de loep.

Bedrijven die diensten verkopen via Apples betaalsysteem moeten in het eerste jaar 30 procent van het verkoopbedrag afdragen. Vanaf het tweede jaar is dat 15 procent.

Spotify klaagt

Onder meer de Zweedse muziekdienst Spotify klaagde hierover en noemde de regels in de App Store oneerlijk.

Apple verdedigt zich tegen dit standpunt door te stellen dat ontwikkelaars voor een deel zelf kunnen bepalen wat ze betalen. Volgens het bedrijf opereert de appwinkel op een eerlijke competitieve manier.

"We volgen de wet in alles wat we doen", laat het bedrijf in een reactie weten. Het bedrijf noemt het onderzoek van de Commissie 'teleurstellend' en 'ongegrond'. "Het gaat om klachten van slechts een handjevol bedrijven die een gratis ritje ambiëren", aldus Apple.

Apple Pay

De Commissie bekijkt ook of Apple de regels overtreedt bij betaaldienst Apple Pay. Daar wordt onder meer gekeken naar de voorwaarden die Apple stelt voor het kunnen aanbieden van Apple Pay als webwinkelier en bij fysieke winkels.

Het afschermen van de NFC-chip in iPhones en andere Apple-apparaten is een volgende onderwerp. Apple Pay is de enige betaaldienst die van die chips gebruik mag maken.

Apple ligt onder vuur

Apple ligt al een tijdje onder vuur en een formeel onderzoek door de Commissie hing al een tijdje in de lucht.

Het onderzoek kan leiden tot een boete die Apple tot 10 procent van de jaaromzet kan kosten. De techreus maakte dinsdag bekend een omzet van 519 miljard dollar uit de App Store te halen.

Apple
Lees ook:
Apple App Store goed voor ruim 500 miljard dollar omzet

Meerdere onderzoeken

Ook in de VS lopen onderzoeken naar Apple over soortgelijke klachten. De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) kondigde eveneens een onderzoek aan. 

Volgens de ACM zijn aanbieders van apps 'in grote mate afhankelijk van Apple en Google voor het aanbieden van apps aan gebruikers'.

ACM
Lees ook:
ACM onderzoekt of Apple macht in App Store misbruikt