Beurs

Flinke klap op Wall Street, slechtste beursdag sinds maart

12 juni 2020 08:44 Aangepast: 12 juni 2020 08:49
Het was de grootste daling op Wall Street sinds de maand maart. Beeld © Getty

De aandelenkoersen in de VS daalden gisteren hard. Zo verloor de S&P 500 bijna 6 procent. Het was de slechtste beursdag sinds maart. In Azië daalden de beurskoersen vanochtend ook, maar veel minder.

Het was gisteren een ronduit slechte dag op Wall Street. De Dow Jones index kelderde 6,9 procent, de brede S&P 500 verloor 5,9 procent en technologie-index Nasdaq 5,3 procent.

Beleggers vrezen een tweede golf coronabesmettingen. Een aantal staten gaat langzamerhand weer weer open, na de eerdere lockdown. Dat leidt echter tot een groei van het aantal mensen met corona en het aantal ziekenhuisopnames in grote staten als Californië, Arizona, Texas en Florida. In de VS zijn er nu al meer dan 2 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. In totaal zijn 113.000 mensen in de VS overleden. 

De tekst gaat verder onder de video.

Sterk herstel sinds maart

De koersdalingen in de VS komen nadat Wall Street het de afgelopen maanden uitstekend heeft gedaan. Zo stegen de S&P 500 en de Nasdaq sinds het dieptepunt in de laatste week van maart met de helft.

De S&P 500 stond afgelopen maandag op winst over het jaar tot nu toe gemeten en de Nasdaq stond zelfs op het hoogste punt ooit.

Luchtvaart en toerisme

Vooral luchtvaartbedrijven en ondernemingen die actief zijn in de toerismesector hadden het gisteren zwaar op de Amerikaanse beurs. Delta Air Lines, American Airlines, en United Airlines verloren tot 16 procent.

Vliegtuigmaker Boeing daalde 11 procent, ook na berichten dat het leveranciers heeft gevraagd om de productie van onderdelen voor de gewraakte 737 MAX-toestellen voorlopig op te schorten. Verder gingen de aandelen van cruisemaatschappijen, restaurantbedrijven en uitbaters van casino's en pretparken onderuit.

Maaltijdbestelbedrijf Grubhub ging er bijna 5 procent op vooruit. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, koopt zijn Amerikaanse branchegenoot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Takeaway koopt Grubhub: slag om bestelmarkt VS gaat nieuwe ronde in

Techreuzen ook onderuit

Techreus Microsoft (min 5,4 procent) maakte bekend voorlopig nog geen gezichtsherkenningssoftware aan de politie te verkopen. Het bedrijf wil wachten tot het gebruik van de technologie bij wet geregeld is. Amazon kondigde eerder een soortgelijke stap aan. Het aandeel Amazon verloor 3,4 procent, mede omdat de Europese Commissie van plan zou zijn formele aanklachten wegens concurrentievervalsing in te dienen tegen de webwinkelreus.

Ook Facebook (min 5,2 procent) deelde in de malaise op de beurzen, ondanks de terugkeer van hoofd productontwikkeling Chris Cox.

'Rente tot 2022 laag'

Een andere reden voor de koersverliezen waren sombere uitspraken van topman Jerome Powell van de Fed, de centrale bank in de VS, over de economie.

Hij verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 6,5 procent zal krimpen. Volgend jaar zal dan een herstel volgen met een groei van 5 procent en een groei van 3,5 procent in 2022.

De Fed sloot ook een verhoging van de officiële rente tot 2022 uit. Het belangrijkste rentetarief van de Fed staat nu op 0-0,25 procent.

Azië

Ondanks de koersval in de VS blijft de daling van de koersen in Azië vanochtend beperkt. Zo daalde de Japanse beurs met slechts 0,75 procent. In Hongkong is de daling met 1,1 procent wat groter, de beurs in het Chinese Shanghai staat rond het slot van gisteren. Groter is het verlies in Zuid-Korea (-2,1 procent) en Australië (-1,6 procent).

Mogelijk speelt mee dat de futures wijzen op een licht herstel van de koersen in de VS, vanmiddag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van