Beurs

Wall Street onderuit door centale bank VS en vrees voor corona

11 juni 2020 20:49
Wall Street presteerde de afgelopen maanden prima, maar nu dalen de koersen. Beeld © Getty

De koersen op de Amerikaanse beurzen dalen met tussen de 2 en 3 procent. Dat komt door vrees voor een tweede golf coronabesmettingen. Verder is de topman van de Fed, de centrale bank in de VS, somber over de economie.

De Dow Jones index staat meer dan 3 procent in de min en de brede S&P 500 verliest meer dan 2,5 procent. De Nasdaq, waarin veel technologiefondsen zitten, daalt een kleine 2 procent.

Die koersdalingen komen nadat Wall Street het de afgelopen maanden uitstekend heeft gedaan. Zo stegen de S&P 500 en de Nasdaq sinds het dieptepunt in de laatste week van maart met de helft. De S&P 500 stond afgelopen maandag op winst over het jaar tot nu toe gemeten en de Nasdaq stond zelfs op het hoogste punt ooit.

Nu gooien zowel de Federal Reserve, de centrale bank in de VS, en het coronavirus roet in het eten.

Meer coronabesmettingen

Langzamerhand gaan verschillende staten namelijk weer open, na de eerdere lockdown. Dat zorgt echter voor een toename van het aantal mensen met corona en het aantal ziekenhuisopnames in Californië, Arizona, Texas en Florida.

Beleggers zijn bang dat er een tweede golf met besmettingen aankomt. Minister van financiën Steven Mnuchin denkt echter dat het geen optie is om de economie weer op slot te gooien, vanwege de economische schade die dat op zou leveren.

Er zijn tot nu toe officieel meer dan 2 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het coronavirus. In totaal zijn 115.000 mensen in de VS overleden. 

'Rente tot 2022 laag'

Gisteren was topman Jerome Powell van de Federal Reserve al negatief. Hij verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 6,5 procent zal krimpen. Volgend jaar zal dan een herstel volgen met een groei van 5 procent en een groei van 3,5 procent in 2022.

De Fed sloot ook een verhoging van de officiële rente tot 2022 uit. Het belangrijkste rentetarief van de Fed staat nu op 0-0,25 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van