Ga naar de inhoud
Beurs

Wall Street staat op winst over 2020, Nasdaq op hoogste punt ooit

Op Wall Street is de coronacrisis voorbij Beeld © Getty

Beleggers zijn optimistisch nu de economie in de Verenigde Staten weer langzaam opstart. De brede S&P 500-index staat op winst over 2020, de Nasdaq staat zelfs op het hoogste punt ooit.

Beleggers verwachten dat de economie snel zal herstellen nu veel staten in de VS uit lockdown gaan.

Afgelopen vrijdag waren de Amerikaanse werkloosheidscijfers al een meevaller. Er bleken in mei per saldo 2,5 miljoen banen bijgekomen. Het werkloosheidspercentage in de VS daalde daardoor tot 13,3 procent, terwijl juist voor een stijging tot 20 procent was gevreesd.

Komt
Zie ook:
Komt er nog een tweede klap omlaag op de beurs?

Samenwerking met centrale banken

Een belangrijke reden voor het optimisme op de aandelemarkten is dat overheden en centrale banken samenwerken, zegt macrostrateeg Teeuwe Mevissen van Rabobank. Hij wijst erop dat het Oostenrijkse lid van de ECB (Europese Centrale Bank) 'niet uitsluit' dat de ECB ooit aandelen gaat opkopen. Dat idee is echter nog niet besproken.

De ECB kwam vorige week donderdag wel met een groter dan verwacht steunpakket.

Hersteld van klap in maart

De onrust door het coronavirus leidde ertoe dat in maart binnen vijf weken sinds de top van medio februari maar liefst 34 procent van de S&P 500 af ging. In deze index zitten de 500 Amerikaanse beursfondsen met de grootste marktwaarde.

Maar vanaf het dieptepunt op 23 maart herstelden de koersen snel. Vooral in de eerste weken ging het hard, zo kwam er in iets meer dan twee weken tijd bijna een kwart bij. Daarna was de S&P 500 een tijdje stabiel en sinds medio mei kwam er weer zo'n 13 procent bij.

Er zijn dus beleggers die tot nu toe, ondanks de snelle daling in februari en maart, een fantastisch beursjaar achter de rug hebben.

Nasdaq en Dow

De Nasdaq, waarin veel technologie-aandelen zitten, was al eerder hersteld van de klap van het coronavirus: op 7 mei om precies te zijn. Inmiddels staat de Nasdaq zelfs op het hoogste punt ooit.

Vooral tech-aandelen deden het de laatste tijd goed, mede omdat deze profiteerden van mensen die thuiswerkten of nauwelijks hun huis uit konden. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, Facebook en videobeldienst Zoom Video Communications. De koers van Zoom verdubbelde vrijwel sinds medio maart.

De Dow Jones Index staat nog op een klein verlies over 2020, maar die index bestaat uit slechts 30 ondernemingen en is een veel minder goede afspiegeling van de Amerikaanse economie.

AEX en midkap

De Amsterdamse AEX- en midkap-indexen staan, in tegenstelling tot de S&P 500 en de Nasdaq, nog op een verlies over het jaar tot nu toe.

De AEX noteert nog ruim 6 procent onder het niveau van eind december en de midkap nog bijna 13 procent.

Futures

De futures wezen eerder vanochtend op een licht lagere opening van onder meer de S&P 500. Daardoor zou deze index toch weer op een miniem verlies over 2020 uitkomen.