Beurs

Beleggers dumpen AF-KLM en ABN, Shell en Galapagos populair

06 juni 2020 14:56 Aangepast: 07 juni 2020 19:46
Beursplein 5 halverwege maart 2020 toen beurzen wereldwijd diep in het rood doken. Beeld © ANP

De aandelenkoersen wereldwijd staan weer op de niveaus van voordat de coronacrisis de wereldeconomie in haar greep kreeg. Nederlandse beleggers zijn nog minder enthousiast, ze denken niet dat de AEX nog verder zal stijgen deze zomer. 

Sinds het dieptepunt op 16 maart steeg de AEX-index met 45 procent en werd het hoogste punt bereikt sinds eind februari. Kortom, de verliezen op de beurs vanwege de coronacrisis zijn weer deels ingelopen, al staat de koers nog tien procent onder het niveau van begin dit jaar. 

Mild positivisme

En dus zijn beleggers weer wat optimistischer, blijkt uit een enquête van BinckBank onder zijn klanten. De beleggersbank meet dat op een schaal van -10 tot +10, voor juni geven de ondervraagden gemiddeld een 3,2. In april stond die op 2,5, in februari op 1,4. 

Of dit vertrouwen nog hard zal stijgen de komende maanden is de vraag. Het gros van de ondervraagden verwacht niet dat de AEX nog verder zal stijgen de komende drie maanden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beurs draait prima ondanks corona: hoogste punt sinds eind februari

Air France-KLM uit de gratie

Beleggers zijn heel uitgesproken waar ze in ieder geval níet in willen investeren. Air France-KLM staat met stip bovenaan de lijst van aandelen die favoriet zijn om te verkopen, op gepaste afstand gevolgd door ABN Amro.

Opmerkelijk is dat Shell ook in dat lijstje staat, terwijl de oliereus óók de lijst aanvoert van bedrijven die juist in trek zijn bij beleggers. In dat lijstje staan verder Galapagos, ASML, Ahold en ING. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore