Beurs

Beurs draait prima ondanks corona: hoogste punt sinds eind februari

05 juni 2020 12:38
Sinds het dieptepunt van medio maart steeg de AEX al met 45 procent Beeld © Getty

De AEX-index stijgt vandaag verder door. Sinds het dieptepunt dat op 16 maart werd aangetikt stegen de koersen al met 45 procent. We staan nu op het hoogste punt sinds 27 februari, toen we ons pas net begonnen zorgen te maken over het coronavirus.

De positieve stemming op de beurs zet vandaag door. De AEX-index van de 25 grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs staat een kleine 1 procent hoger op bijna 565 punten.

De meeste AEX-fondsen staan in de plus. De AEX stond vandaag zelfs even op bijna 568 punten, zo'n stand zagen we voor het laatst meer dan drie maanden geleden op de borden. Per saldo staat de AEX nu 10 procent onder het niveau waarmee het jaar werd begonnen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

De koersen zijn flink hersteld, loopt de beurs te veel vooruit?

+45 procent in 2,5 maand

Dat lijkt een behoorlijk verlies, maar in de tussentijd kelderde de AEX zelfs even tot 389,6 punten. Ten opzichte van dat niveau, dat op 16 maart werd neergezet, steeg de AEX met maar liefst 45 procent. In vergelijking met het laagste slot, op 18 maart, van 404,1 punten, is nog altijd sprake van een winst van 40 procent.

Veel fondsen kregen de afgelopen maanden flinke klappen, zoals Shell, dat onverwacht het dividend met maar liefst twee derde verlaagde. Sinds de Tweede Wereldoorlog had Shell het dividend nog nooit teruggebracht.

Er zijn echter dus ook beleggers die op een hele mooie winst zitten.

Adyen

Alhoewel er bedrijven zijn waarvan de koers dit jaar nog tientallen procenten in het rood staat, zijn er ook beursfondsen die het prima doen. Zo ging de koers van betalingsverwerker Adyen al met maar liefst 55 procent omhoog, terwijl Just Eat Takeaway.com en toeleveranciers aan de chipindustrie ASMI en ASML al zo'n 20 procent wonnen.

Het vijfde fonds waarvan de koers al met dubbele cijfers steeg is Prosus, dat vorig jaar naar de beurs ging en waarvan de waarde vooral bestaat uit een flink belang in het Chinese Tencent.

Wall Street

Op Wall Street gaat het nóg beter. De Dow Jones index staat dit jaar nog op een min van 8 procent, maar voor de brede S&P 500 is het verlies maar 3,5 procent, terwijl de Nasdaq, waar veel technologiefondsen staan genoteerd, al op een winst van 7 procent voor dit jaar staat.

Gisteren zette de Nasdaq-100, waarin de 100 grootste niet-financiële bedrijven uit de Nasdaq-index zitten, zelfs even het hoogst punt ooit neer. Technologiebedrijven hebben het over het algemeen een stuk beter gedaan dan andere sectoren.

Gaat het te hard?

Ondertussen nemen de twijfels hier en daar wel toe of de beurs niet té hard vooruit op de echte economie. Zo vindt Hendrik Jan Tuch van Aegon Asset Management het 'zorgwekkend dat beleggers op de beurs blijven toestromen'.

Je kunt je afvragen of het niet verstandig is om even te wachten hoe de tweedekwartaalcijfers eruit gaan zien, zegt hij. "Ik denk dat er in juli en augustus wat koud water zal worden gegooid over de beursrally waar we nu in zitten", zegt hij.

Bekijk hieronder de aflevering van RTL Z Voorbeurs van vanochtend met Tuch en RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore