Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Warner Music maakt beursdebuut, verkopende aandeelhouders cashen 1,9 miljard

03 juni 2020 17:07

Platenlabel Warner Music maakt woensdag zijn debuut op de beurs in New York. En dat levert bestaande aandeelhouders die hun stukken verkopen liefst 1,9 miljard dollar op. Het is een van de grootste beursgangen van dit jaar. 

De verwachting was al dat Warner Music, de maatschappij achter artiesten zoals Ed Sheeran, Bruno Mars, Coldplay en Dua Lipa, een flinke som geld op zou halen. 

Veel belangstelling

"Er is veel belangstelling voor de aandelen", zegt beurscommentator Durk Veenstra. Er werden meer aandelen verkocht dan gepland. Warner Music heeft inmiddels een beurswaarde van bijna 13 miljard dollar.

Het bedrijf verhoogde eerder het aantal aandelen dat het in de markt brengt vanwege de grote vraag. Maar de beursgang werd begin maart ook uitgesteld vanwege het coronavirus en de grillige reactie van de financiële markten daarop. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Warner Music wil naar de beurs: eigenaar kan klapper maken

Beursmarkt krabbelt op

Deze beursgang geeft het signaal dat de markt weer een beetje aantrekt, schrijft Reuters. De muziekindustrie wordt daarbij wel gezien als een sector die relatief weerbaar is tegen economische malaise. 

Toch doet het virus ook dit bedrijf pijn, zo werden opnames uitgesteld en werd er minder omzet geboekt. Volgens ceo Stephen Cooper was er vandaag desondanks momentum voor de beursgang.

Bestaande aandeelhouders verkopen hun belangen

Daarbij valt op dat de aandelen in de markt allemaal worden verkocht door bestaande investeerders. Het grootste deel is in handen van de Oekraïens-Amerikaanse zakenman Len Blavatnik.

"Hij kon er nu een relatief goede prijs voor krijgen", zegt Veenstra over de verkoop van aandelen door Blavatnik. "Door nu een deel van z’n belang te verkopen stelt hij een deel van de winst op deze belegging veilig." Met de opbrengst kunnen nieuwe investeringen worden gedaan. 

Het bedrijf zelf krijgt geen cent van de opbrengst van de beursgang, want er worden geen nieuwe aandelen uitgeven. Toch denkt ceo Cooper dat zijn bedrijf er de vruchten van gaat plukken. De beursgang stelt het bedrijf volgens Cooper in staat om in de toekomst acquisities te doen.

De omzet van Warner Music is in de afgelopen vijf jaar met 50 procent gestegen. Inmiddels komt er jaarlijks 4,5 miljard dollar binnen. In 2017 werd er een nettowinst geboekt van 143 miljoen dollar, in 2019 was dat al 256 miljoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore