Beurs

Zoom vaart wel bij corona: winst explodeert

03 juni 2020 08:53 Aangepast: 03 juni 2020 09:27
We werken veel meer thuis. Beeld © Getty

Videobeldienst Zoom profiteert van de coronacrisis. Nu veel mensen thuiswerken en niet meer reizen om elkaar te spreken stijgt de omzet fors. Onderaan de streep nam de nettowinst zelfs toe van 198.000 dollar tot 27 miljoen dollar.

In de maanden februari tot en met april (het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar van Zoom) steeg de omzet van Zoom Video Communications met 169 procent tot 328 miljoen dollar (292 miljoen euro).

Zowel de omzet als de winst waren een stuk hoger dan verwacht. De winst steeg ondanks dat Zoom meer geld kwijt was aan kosten om de dienst draaiende te houden in de cloud.

Gebruikers

Zoom zegt niet hoeveel actieve gebruikers het heeft. Analisten van zakenbank Bernstein, die CNBC aanhaalt, schatten dat er sprake was van een stijging van het aantal maandelijke gebruikers van de mobiele app van 14 miljoen begin maart tot 173 miljoen eind mei.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Blunderende beleggers investeren in verkeerde Zoom: SEC grijpt in

Optimistisch over hele jaar

Voor de rest van het jaar is Zoom veel optimistischer geworden. Zo rekent het voor het tweede kwartaal (dus mei tot en met juli) op een omzet van 495 miljoen à 500 miljoen dollar. Voor het hele boekjaar (dat loopt tot en me januari 2021), gaat Zoom nu uit van een omzet van tussen de 1775 miljoen en 1800 miljoen dollar. Dat is bijna het dubbele van wat begin maart nog werd verwacht.

De operationele winst zal over het hele boekjaar uitkomen op tussen de 355 miljoen en 380 miljoen dollar, waar dat over het eerste kwartaal nog bijna 55 miljoen dollar was.

Omdat de zaken zo goed gaan geeft Zoom aan al het personeel waarvan de beloning niet afhangt van de prestaties van het bedrijf een eenmalige bonus van een half maandsalaris.

Beveiligings- en privacyproblemen

Zoom kampte eerder dit jaar met beveiligings- en privacyproblemen. Zoom had een wachtwoordlek in de Windows-app en kreeg veel kritiek vanwege stiekeme datadeling met Facebook. Ook waarschuwde de FBI voor het kapen van videogesprekken.

Via een update zijn die problemen aangepakt.

Zoom en Zoom

Beleggers wilden uiteraard een graantje meepikken van het succes van Zoom. Daarbij moeten ze echter wel goed opletten op ze in het goede Zoom handelen.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC legde in het verleden al een paar keer de  handel in een obscuur beursfondsje genaamd Zoom Technologies stil. De koers van Zoom Technologies vertienvoudigde dit jaar. Waarschijnlijk gebeurde dit omdat beleggers het bedrijf verwarren met Zoom Video Communications.

De koers van videobeldienst Zoom Video Communications verdrievoudigde dit jaar al ruimschoots tot zo'n 208 dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van