Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

'Beursfondsen moeten versneld afschrijven door corona'

02 juni 2020 14:33 Aangepast: 02 juni 2020 14:40
Beeld © Getty

Als door het coronavirus bezittingen van beursgenoteerde bedrijven minder waard zijn geworden, dan moet die afboeking al bij de publicatie van de halfjaarcijfers worden gedaan.

De coronacrisis kan ertoe leiden dat beursfondsen te maken krijgen met noodzakelijke afboekingen.

De Esma, de Europese autoriteit voor effecten en markten, oftewel de Europese AFM, schreef namelijk onlangs in een mededeling dat beursgenoteerde ondernemingen al bij de halfjaarcijfers moeten aangeven als bezittingen minder waard zijn geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Beleggers boos over fantasie winsttermen 'vóór corona'

Goodwill of gebouwen

Het kan gaan om bijvoorbeeld goodwill, dat is het bedrag dat bij een overname is betaald bovenop de waarde van de bezittingen die het overgenomen bedrijf op de balans heeft staan. Dat kan het geval zijn bij onder meer een sterke naam van een bedrijf.

Ook bezittingen die je wél kunt zien, zoals machines of gebouwen, kunnen door het coronavirus echter minder waard zijn geworden. In beide gevallen moet het beursfonds in kwestie al bij de halfjaarcijfers duidelijk maken om wat voor bedragen het gaat.

Als wordt ingeschat dat bezittingen minder waard zijn geworden, dan wordt dat in de boekhouding verwerkt en dat drukt dan het resultaat en uiteindelijk het eigen vermogen.

Luchtvaart, reissector, energie

Vooral in sectoren waarvoor de omstandigheden flink zijn verslechterd zullen afboekingen moeten plaatsvinden, aldus het Financieele Dagblad (FD). Gedacht moet volgens de krant dan worden aan onder meer de luchtvaart, reissector en energieconcerns.

Daarbij kunnen bedrijven die kort voor de coronacrisis nog een overname deden met afboekingen te maken krijgen. Bij de bedragen die met die overnames gemoeid waren, werd immers nog uitgegaan van veel gunstiger economische omstandigheden, aldus het FD.

Afspraken met banken

Het kan zijn dat door afboekingen, die het eigen vermogen drukken, afspraken met banken in gevaar komen, schrijft de krant. Bedrijven die geld lenen bij banken, maken met hen afspraken over de sterkte van hun balans.

Als bezittingen en het eigen vermogen lager uitvallen, dan is het financiële plaatje plotseling anders. Het kan zijn dat bedrijven dan hogere rentes moeten betalen, aldus het FD.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Komt er nog een tweede klap omlaag op de beurs?

14 van de 50 grootste beursfondsen

De krant wijst erop dat bij 14 van de 50 AEX- en midkapfondsen de beurswaarde lager is dan het eigen vermogen. Het eigen vermogen is gebaseerd op de waarde die uit de boekhouding blijkt.

Die hangt samen met schattingen over de hoogte van het geld dat met bezittingen, zoals machines of overgenomen bedrijven, in de toekomst kan worden verdiend.

Als de waarde op de beurs lager ligt dan het eigen vermogen, dan kan dat erop duiden dat beleggers vinden dat die beursfondsen een te hoge koers hebben, zegt het FD.

Unibail en Eurocommercial Properties

De krant heeft berekend dat bij vastgoedfondsen Unibail-Rodamco-Westfield en Eurocommercial Properties, maar ook bij verzekeraars Aegon en NN de aandelenkoers meer dan 70 procent onder het eigen vermogen ligt.

Verder is het verschil bij staalfonds ArcelorMittal, de banken ABN Amro en ING alsmede bij Fugro tussen de beurskoers en het eigen vermogen meer dan 54 procent, aldus het FD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van