Beurs

JDE Peet's (Douwe Egberts) is 15,6 miljard euro waard bij beursgang

29 mei 2020 08:32 Aangepast: 29 mei 2020 08:47
Kringen op de tafel worden voorkomen door een kopje koffie op een FD te zetten. Beeld © Lex van Lieshout

Het moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet's, dat vandaag naar de beurs gaat in Amsterdam, wordt door investeerders gewaardeerd op 15,6 miljard euro. Dat blijkt uit de prijs waarvoor de aandelen naar de beurs worden gebracht.

Die komt uit op 31,50 euro, heeft het bedrijf zojuist bekendgemaakt. Vanaf 9 uur kunnen de aandelen ook verhandeld worden op de beurs in Amsterdam, een openingskoers wordt kort daarna verwacht.

2,25 miljard euro

Vandaag wordt ongeveer 14,4 procent van de aandelen naar de beurs gebracht. De rest blijft voorlopig nog in handen van de huidige eigenaren: JAB Holdings en Mondelez.

De beursgang levert die bedrijven zeker 1,55 miljard euro op, omdat zij samen ruim 50 miljoen aandelen van de hand doen. Daarnaast worden er nog ruim 22 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, wat 700 miljoen euro oplevert. In totaal levert de beursgang dus 2,25 miljard euro op.

Schuld afbetalen

De 700 miljoen euro die wordt opgehaald door nieuwe aandelen uit te geven, gaat JDE Peet's gebruiken om een deel van zijn schulden af te betalen.

De opbrengst kan trouwens nog 15 procent hoger uitpakken. Als er voldoende vraag is naar de aandelen tegen een prijs boven de introductieprijs, dan worden er namelijk nog meer stukken verkocht, via de zogenoemde overtoewijzingsoptie.

Déjà vu

Voor Douwe Egberts is het niet de eerste keer dat ze naar de beurs gaan. In 2012 kreeg het bedrijf onder de naam DE Masterblenders 1753 ook al een beursnotering, maar werd kort daarna alweer van de beurs gehaald door JAB.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van