Beurs

JDE Peet's (moeder van Douwe Egberts) vrijdag al naar de beurs

28 mei 2020 13:22
De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht. Beeld © ANP

JDE Peet's, het bedrijf achter onder meer Douwe Egberts en Pickwick, gaat morgen al naar de beurs in Amsterdam. Dat is eerder dan was aangekondigd.

Dat maakt het concern vandaag bekend. Afgelopen dinsdag kwam het prospectus uit en daarin stond nog dat JDE Peet's volgende week woensdag naar de beurs in Amsterdam zou gaan.

Nu zegt het bedrijf echter dat er zoveel vraag is, dat die beursgang eerder plaatsvindt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Grootaandeelhouders cashen stevig bij beursgang moederbedrijf Douwe Egberts

31,50 per aandeel

Morgenochtend wordt dan bekendgemaakt hoeveel aandelen er precies zijn verkocht en tegen welke prijs. JDE Peet's ging aanvankelijk uit van een bandbreedte van 30 tot 32,25 euro per aandeel.

Geïnteresseerde beleggers konden dan aangeven tegen welke prijs ze aandelen wilden kopen. Volgens banken die de beursgang begeleiden zit een prijs van onder de 31,50 er niet in.

Niet voor particuliere beleggers

Daarmee zou de totale waarde van JDE Peet's uitkomen op een kleine 16 miljard euro. De aandelen worden niet verkocht aan particuliere beleggers, maar alleen aan institutionele beleggers.

Als zij zouden willen verkopen, dan kunnen particulieren die aandelen uiteraard wel kopen.

'Weinig last van coronacrisis'

"Ik begrijp wel dat er belangstelling voor de aandelen is", zegt Jos Versteeg van InsingerGilissen. "Het bedrijf heeft immers niet zo veel last van de coronacrisis, 80 procent wordt niet in de horeca, maar in supermarkten verkocht."

Volgens Versteeg is het Zwitserse Nestlé, de grootste wereldwijde speler in koffie, veel sterker en ook aantrekkelijker, maar JDE Peet's kan wel verder uitgebouwd worden, denkt hij. De koffiemarkt is immers nog gefragmenteerd, wat betekent dat er veel kleinere spelers zijn.

Grootste beursgang in Europa

Bij de beursgang innnen het Duitse JAB en het Amerikaanse Mondelez bij elkaar ruim 1,5 miljard euro door de verkoop van een deel van hun aandelen. Daarnaast wordt er voor 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgegegeven. Bij voldoende vraag kan dat met 15 procent worden verhoogd.

Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg kan de beursgang van JDE Peet's de grootste in Europa van dit jaar worden. JDE Peet's wil de opbrengst van de verkoop van de nieuwe aandelen gebruiken om de schulden te verminderen.

Acht jaar geleden ook al op de beurs

Douwe Egberts was eerder ook al genoteerd op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door JAB.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van