Beurs

Grootaandeelhouders cashen stevig bij beursgang moederbedrijf Douwe Egberts

26 mei 2020 20:35 Aangepast: 26 mei 2020 20:40
Het is kassa voor verkopende aandeelhouders. Beeld © ANP

Het Duitse JAB en het Amerikaanse Mondelez innen bij elkaar ruim 1,5 miljard euro door de verkoop van aandelen in koffieconcern JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick thee.

JDE Peet's, waaronder onder meer Douwe Egberts valt, gaat volgende week woensdag 3 juni naar de beurs.

De beursgang was al aangekondigd, maar pas vandaag werden meer details bekend via de prospectus, waaronder het aantal aandelen dat zal worden geplaatst en tegen welke prijs.

Aandeelhouders cashen 1,5 à 1,8 miljard

Zo blijkt dat de aandelen tussen de 30 en 32,25 euro per stuk gaan kosten. Daarmee komt de totale beurswaarde van de onderneming uit op een bedrag tussen de 14,9 en 16 miljard euro.

Dat bedrag kan overigens nog oplopen. Bij voldoende vraag naar de aandelen, kan nog 15 procent aandelen worden verkocht. Dat zou de opbrengst voor grootaandeelhouders JAB en Mondelez zelfs doen oplopen tot bijna 1,8 miljard euro.

Naast de verkoop van aandelen door de huidige twee aandeelhouders, worden ook nieuwe aandelen uitgegeven. Daarbij gaat het om een bedrag van zo'n 700 miljoen euro. Bij voldoende vraag komt ook daar 15 procent bij.

Niet voor particuliere beleggers

Koffiebedrijf JDE Peet's is nu volledig in handen van twee aandeelhouders. Acorn Holdings, dat wordt gecontroleerd door onder meer JAB Holding van de rijke Duitse familie Reimann, heeft 73,5 procent en het Amerikaanse Mondelez heeft 26,5 procent.

De aandelen die straks aan de beurs staan genoteerd, zullen niet aan particuliere beleggers worden verkocht. Alleen grote institutionele beleggers komen in aanmerking.

Reimann verkoopt aan Reimann

Er zijn al vier partijen die hebben toegezegd voor de aankoop van in totaal 761 miljoen euro in aandelen. Opmerkelijk is dat één van die vier JAB Holdings is, dat voor 300 miljoen euro aandelen zal inslaan.

JAB Holdings is van de familie Reimann. De familie Reimann verkoopt dus aan de familie Reimann. Verschil is dat JAB Holdings bijna volledig in handen is van hen, terwijl Acorn slechts voor een deel van de familie is. Andere aandeelhouders in Acorn kunnen hun bezit dus te gelde maken.

Na de beursgang zal de familie Reimann de dienst blijven uitmaken bij JDE Peet's, met zo'n 63 procent van de aandelen. Mondelez houdt circa 19 procent.

Top kan profiteren van beursgang

Ook de top van JDE Peet's kan zijn voordeel doen met de beursgang. De bestuurders van JDE Peet's en de top daaronder doen mee met een plan voor langetermijnbeloning. Daarbij krijgen zij aandelen pas na vijf jaar, waarna ze dan eventueel kunnen worden verzilverd.

De bedragen waar het om gaat zijn in principe drie keer en maximaal vijf keer het basissalaris van ceo Casey Keller. De topman zelf krijgt voor minimaal 3 miljoen euro in aandelen.

Het basissalaris voor Keller gaat dit jaar omhoog van 804.000 euro naar 1 miljoen euro. Een stijging van 25 procent dus en de rest van de top profiteert mee, omdat zij meer aandelen krijgen via de langetermijnbeloning.

Keller zelf kreeg over 2019 voor bijna 5,8 miljoen euro in aandelen (die hij dus in principe pas na vijf jaar echt krijgt). Door een beursgang zijn aandelen beter verhandelbaar en dat is vaak gunstig voor de koers.

Hogere bonus plus extra beloning

Keller ziet niet alleen zijn basissalaris stijgen, ook zijn bonus gaat van 486.000 in 2019 naar 1 miljoen euro over 2020.

Voor de topman en bepaalde leden van het 'Global Leadership Team' is er ook nog het 'Executive Ownership Plan'. Als ze vertrekken in goede verstandhouding, dan ontvangen zij na vijf jaar het dubbele van de 'faire marktwaarde' op dat moment.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van