Ga naar de inhoud
Beurs

Rechter: coronacrisis geen excuus om vastgoeddeal terug te draaien

Modewinkel Berschka is een van de huurders van de verkochte panden. Beeld © ANP

Het Amsterdamse vastgoedbedrijf Metroprop mag niet weglopen bij de aankoop van twee winkelpanden ter waarde van ruim 18 miljoen euro. De investeerder wil vanwege de uitbraak van de coronacrisis van de deal af. Maar de rechter steekt daar een stokje voor.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam. Metroprop-bestuurder Jos van de Mortel gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. "Dit is zo'n merkwaardig vonnis. Deze rechter heeft de plank volledig misgeslagen door voorbij te gaan aan de coronacrisis."

Miljoenendeal

Metroprop is een middelgroot vastgoedbedrijf, dat investeert in winkels en kantoren. Tijdens de retailbeurs Mapic in het Franse Cannes kwam Van de Mortel november vorig jaar collega Sharim Elzas van Coltavast tegen. Coltavast is het vastgoedbedrijf van de familie Elzas, ook eigenaar van de onlangs failliet gegane modeketen Didi.

Vermogen
Lees ook:
Vermogen modebaron Fred Elzas explodeert ondanks val Steps en Didi

In Cannes kwamen zij overeen dat Metroprop twee winkelpanden van Coltavast zou overnemen. Het betrof panden in Maastricht en Rotterdam, met huurinkomsten van samen ruim 900.000 euro per jaar. De overnamesom: ruim 18 miljoen euro.

Financieringsproblemen

Op 16 maart liet Metroprop echter weten dat de deal moest worden uitgesteld. Omdat de bank en een buitenlandse financier door de coronacrisis moeilijk deden, kon de financiering niet tijdig rondkomen. Ook de voorgenomen verkoop van vier eigen panden zou niet doorgaan. De vastgoedinvesteerder beriep zich op overmacht.

Maar dat accepteerde verkoper Coltavast niet. De familie Elzas stapte naar de rechter, en haalde daar zijn gelijk. Volgens de voorzieningenrechter wist Metroprop niet hard te maken dat het de aankoopsom niet kan betalen. En zelfs als het dat niet kan, zou dat volgens de rechter geen reden zijn om een streep door de deal te zetten. 

Geen voorbehoud

De koopovereenkomst is namelijk niet onder voorbehoud van financiering gesloten. Als professionele vastgoedbelegger had Metroprop zich bewust moeten zijn van het risico hiervan, vindt de rechter.  

Metroprop-bestuurder Van de Mortel benadrukt dat hij de deal niet kan nakomen. "De banken geven geen financiering. Maar ook de objecten zijn beschadigd; de horecagelegenheid in het pand zit dicht, en de winkels betalen maandenlang geen volledige huur. Het is alsof je een auto levert die in de fik heeft gestaan."

Van de Mortel ziet daarom kansen bij een spoedappel. Coltavast kon vanmiddag nog geen toelichting op de vastgoedruzie geven.

Zakendeals verstoord

De vastgoeddeal tussen Metroprop en Coltavast is zeker niet de enige zakelijke transactie die door de coronacrisis is verstoord.

Zo was of is er gedoe rond de overname van het Brabantse paardensportbedrijf Global Champions Tour, de Nederlandse zakenbank NIBC en de verkoper van mode-accessoires J-Club door de Nederlandse investeerder Nordian.

Dit is een artikel van