Beurs

Aanbieders crypto's vanaf nu onder toezicht DNB

21 mei 2020 19:45 Aangepast: 22 mei 2020 07:13
Beeld © Getty

Met ingang van vandaag gelden er strengere regels voor bedrijven die cryptomunten aanbieden. Dat is in het kader van de strijd tegen witwassen.

Zonder vergunning mogen bedrijven die geld omwisselen in crypto's of wallets aanbieden niet meer actief zijn in Nederland. Dat moet het veiliger maken voor consumenten om transacties in cryptomunten te doen.

De maatregel is ingevoerd om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. De wet komt voort uit de vierde anti-witwasrichtlijn van de Europese Unie.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Huisbaas gooit codes weg: 54 miljoen euro aan bitcoins kwijt

Registreren, identiteit klanten

Voortaan moeten bedrijven die geld wisselen in cryptomunten of wallets voor crypto's zich registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Transacties boven de 15.000 euro moeten worden gemeld. Ook moeten bedrijven die wallets aanbieden onderzoek doen naar de identiteit van hun klanten: zijn ze wel wie ze zeggen?

Toetsen op geschiktheid en betrouwbaarheid

Verder moeten bestuurders, medebeleidsbepalers, commissarissen en aandeelhouders die meer dan 10 procent van de aandelen hebben worden getoetst. Daarbij wordt onder meer bekeken of zij wel geschikt en betrouwbaar zijn.

Bij de toetsing op betrouwbaarheid kijkt DNB naar onder meer 'waarheidlievendheid, verantwoordelijkheidszin, wetsgetrouwheid, openheid, oprechtheid, prudentie, punctualiteit, onkreukbaarheid, discretie en rechtschapenheid'.

Bij geschiktheid kijkt DNB of kandidaten voldoende relevante kennis, vaardigheden en professioneel gedrag hebben voor de functie in kwestie.

Kosten

De kosten van het toezicht heeft DNB begroot op 1,7 miljoen euro per jaar. De bedrijven die onder toezicht staan moeten die zelf betalen. Per bedrijf komt dat volgens DNB 'in ieder geval' neer op minder dan 20.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van